Pazartesi, Kasım 14, 2011

İlk hedefimiz....

Sıkıldım ama her hafta her hafta artık faaliyet yapmak istemiyorum dedi babamız. Daha yolun başında su koyuvermek yok çabuk küçük masanın başına geç bundan sonra senin

İlk hedefin çocuğunun faaliyetine yardımcı olmak.İleri....

dedim mecbur kalktı offlaya puflaya.Bu haftaki faaliyet konumuz ‘1’ sayısını öğreniyoruz idi 1 ile ne yapılabilir diye makineye çamaşır atarken, ütü yaparken ,çorba karıştırırken düşündüm, düşündüm, düşündüm ahaaa buldum dedim.

1 rakamını çizip kes yapıştır yapılabilir, pamuklarla içi doldurulabilir, incik boncukla süslenebilir dedim sonra baklagillerin olduğu rafa takıldı gözüm.Neden baklagilleri kullanmıyoruz.Hem baklagillerin ne olduğunu öğrenir bunun üzerine konuşuruz hem de faaliyetimizi gerçekleştir bir taşla iki kuşu severiz dedim. Hay demez olaydım.Ev battı, tontalak arızaya bağladı.Çünkü o baklagilleri kamyona yükledi,boşaltı bir ara yağmur yağıyor dedi hepsini odaya saçtı,tansiyonum düştü bir ara çıktı:) sıkça gel oğlum iki mercimek de sen yapıştır dedim sonuçta bir faaliyet öyle böyle bitti.

Gerekli malzemeler;kırmızı fon kağıdı, yapıştırıcı, fasulye,kırmızı mercimek,yeşil mercimek (kusura bakmayın evde nohut kalmamış benim adam da gitmedi markete siz nohutta ekleyebilirsiniz),bolca sabır, biraz anlayış,biraz çocuk ruhu, epeyce hayal gücü.

Beyaz bir kağıda 1 rakamını çizip kesiyorsunuz, fon kağıdına 1 rakamını yapıştırıyorsunuz sonra da baklagillerle 1 rakamının içini dolduruyorsunuz. Ev bu arada batarken devreye bolca sabır ve anlayış giriyor.Çocuğunuzun onlarla oynarken ne kadar mutlu olduğunu görüp bir çocuğu mutlu etmek aslında ne kadar kolay diyorsunuz keşke mutsuz olanlara azcık çocuk ruhu üfleyebilsek diye içinizden geçiriyorsunuz ve mercimeklerle yağmur yağdırdığında dizlerinizi dövmeyip neyse ki çocuğumun bir hayal gücü var diye şükrediyorsunuz.

Efendim bir faaliyetimizin daha sonuna geldik repliğini söylemeden önce epey bir ders yükümüz var bizim o yüzden bazılarını eğlenceye dönüştürmemiz lazım tontalağımın sıkılmaması için.Yeni terapist verdi dünya dolu evrak, ödev, eski terapistin verdiği eğitim kartları, her hafta faaliyet bir de artık başka ödevler de veriliyor. Mesela dün akşam ki konumuz çantaların işlevleri hakkında konuşun..Sonra görünmeyen bir bezin içine bir eşya saklayın(lego, oyuncak araba gibi)sonra dokundurup bilmesini isteyin.Sonra yer değiştirin.Biz tontalak ile saklayıp babasının bilmesini istediğimizde tontalak babası dokunmadan önce

-Baba içinde ababa var ababa(araba) dedi:)
-Oğlum ama söylemeyeceksin baban bilecek dediğim de
-Nanam anne dedi de sonra yine
-baba içinde kumanda var kumanda:)

Sonra babasıyla oturup bir çanta resmini boyadılar.Haftaya eğlenceli bir faaliyet bulmam lazım yok yok tontalağın sıkılmaması için değil(o eğlenecek bir şey buluyor nasılsa) babamızın sıkılmaması için.....

Ne diyoruz efendim bir sonra ki faaliyetimizde görüşmek umuduyla esen kalın ve bizi izlemeye devam edin.
 
Not:)Tontalak aslında 1 den 10 a kadar biliyor.Hatta ingilizce van,to,tiri diyor:)Pazar günü babasına topu göstererek  İt is a pop(top) dedi.Şaşırdık,demek ki İngilizce derslerinde yarım yamalak da olsa birşeyler öğreniyor.

18 yorum:

İkiz Annesi dedi ki...

Yerim ben o tontalığı bize de faaliyet veriliyor ama dediğin gibi çocuklardan ziyade büyüklere ödev oluyor:))
Kızlardan dolayı bizim bir pullarla boncuklarla süslenirdi sanırım a bak oje de olabilir bu aralar pek meraklılar ojeye:))

otuzundansonra dedi ki...

sen süper bir annesin,biri sana bunu söylemeli.bravo valla ,çok ilgilisin.
evde oturan birçok anne senin kadar vakit ayırmıyor inan,cevremden görüyorum.sevgiler bidenem.

Sibelbek dedi ki...

Sizin bu faaliyetleriniz sayesinde benim de keyfim yerine geliyor Ayla ;) seneye faaliyet arama konusunda da sıkıntıya girmeyeceğim belli ki. seviyorum sizi :)))

Ayla dedi ki...

Aylin oje aklıma gelmedi hiç.Eray erkek çocuğu ama bende oje gördüğünde ama anne Erayın yok diye üzülüyordu .Erkekler oje sürmez ki oğlum dediğimde dede,dede sürmez-baba,baba da sürmez-furkan evet oğlum furkanda sürmez diye anlaşıyorduk,zor unutturdum:)Sen de bir de iki faaliyet yapıyorsundur herşey iki tane kolay gelsin sana.

Ayla dedi ki...

Otuzundan sonra bu yorum beni nasıl mutlu etti bir bilseydin keşke.Çok saol arkadaşım

Ayla dedi ki...

Sibel saolasın bende sizi seviyorum.Bugün ki yorumlar enerjimi arttırdı biliyor musun?Eğer keyfin yerine geliyorsa ne mutlu bize...

Emine dedi ki...

o nasıl güzel bir :)
biraz yüksek protein içeriyor ama olsun :d
elinize sağlık..

Ayla dedi ki...

Emine beğenmene sevindim, teşekkür ederiM.Zaten maksat çocuklarımız az hareketli(!)ya enerjilerine enerji katmak.

Bazen annemle serzenişte bulunuyoruz çok yordu bizi, çok hareketli dediğimizde babam diyor ki bu çocukların yediğini ben yesem bende durmam yerimde:)Faaliyetimizde bu yüzden bol bol protein içersin dedik.

Filiz dedi ki...

bayıldım faaliyetinize, malesef babaların çoğu bu konularda çok ilgisiz, biz kız olduğumuz için bu faaliyeti çiçek üzerinde çalışmıştık, tebrik ediyoruz sizi :)

Ayla dedi ki...

Filiz takılıyorum eşime mırın kırın ettiğinde çeyizimle birlikte tontalak promosyon olarak verilmedi bana diyorum gülüyor.Hakkını yiyemem bu konuda çok yardımcı oluyor ki zaten olması da gerekiyor.İlgisiz babaları da anlamıyorum bu bir aile katılımı adı üstünde anne katılımı olurdu diğer şekilde.Ayrıca beğenmene sevindim.

Çok güzel bir fikir verdin bize onun içinde teşekkürler.1 ile başladıysak bunun 2,3,4 eksik olmaz bu seri bitmez:) çiçek çok güzel olur çok sevdim.

g dedi ki...

Evet ,Baba haklı.Fasulyeleri,mercimekleri yapıştır BİR saysını oluştur.
Evet mutlu olmak güzel hele ki çocuklarımızın mutlu olduğunu görmek
kadar güzel birşey yok.
Ama Nitekim Baba haklı sıkılmakta:)

Ayla dedi ki...

Sevgili g; malesef öncelikler,görevler var sıkılsak da.Tabiki bazı konularda haklı lakin hayat böyle yaptığının sorumlulugunu alacaksın:)Şaka bir yana babamız kıvırmaya başlasada sonra da bize müsade etmiyor hayır öyle olmadı şöyle olmadı diyerek kendini kaptırıyor.Ah bir görebilsediniz gözlerinde ki mutluluğu gerçekten haya çocuklara güzel.

ayak izleri-sevgi dedi ki...

çok güzel zaman geçiriyorsunuz ya.. bayılıyorum size.. yaptıklarınızda birbir kopyalanıyor ilerde yapılacaklar listesine..

g dedi ki...

Ayla biliyorum.Çocuklarımız için o fasulyeleri çiğ çiğ de yeriz.
Yeni öğretim sisteminin ne kadar doğru olduğunu düşünmüyor değilim doğrusu.
Aile bireylerini daha fazla yakınlaştırmak için diye bir sebep söylemişlerdi,gülmüştüm.
Bu konu hayli uzun.Çok uzun.
Ama çocuklar bu şekilde daha zor öğreniyorlar.Ben öyle düşünüyorum.
Eray'ın gözleri hep gülsün inşallah.

Ayla dedi ki...

Sevgi teşekkür ederim,evet kesinlikle çok lazım olacak size de.Bu arada birde bizi terapistin evrakları üzerinde çalışırken görmeliydin pazar akşamı.Tontalak masada babası ikna etmeye çalışyor ben elimde kağıt kalem kağıtlardaki şeyleri söyletmeye çalışıyorum.Atıyorduk 5 kattan aşağıya kendimizi.Yok canım Allaha şükür intihar eğilimli falan değiliz maksat azcık azcık hava almak:)))Tontalağın psikolojisii bağlağız aslında.

Ayla dedi ki...

G teşekkür ederim.Eşimde senin gibi düşünüyor.Bazı faaliyetlerde mesela genelde seviyor kendi yapıyor bazı faaliyetlerle ilgilenmiyor biz yapıyoruz.O zaman eşim devreye giriyor ne anladım ben bu işten, bu doğru değil diye konuşuyorda konuşuyor:)))Şu konuda ama ben eşimden farklı düşünüyorum.Gerçekten böyle faaliyetler olmasa düzenli olarak ilgilenir miydik diyorum .

didem dedi ki...

Baba demek su koyvermeye basladi. Devam etsin bu birlikte yapilan seyler oyle onemli ki...Buyuse bile unutmayacak tontalak bunlari...

Ayla dedi ki...

Didem kaçmasına izin vermem Allah sağlık versin yeter ki adı üstünde faaliyetler aile katılımı ile yapılacak inşallah:)))