Çarşamba, Ekim 12, 2011

Neden


Terapi bitiminde bana soracağınız bir soru var mı? dedi.Tutamadım kendimi, sormayacaktım halbuki.Geçmişe gidip sorgulamayacaktım hiçbirşeyi sadece önümüzdeki maçlara bakacaktım.

Neden dedim anlamayan gözlerle bana baktı.Neden bazı çocuklar 2 yaşından önce konuşmaya başlarken neden bazı çocuklar 3,5 yaşında konuşmaya başlıyor.Biz bir yerde hata mı yaptık ya da ne bilim genetik faktörler mi bunda belirleyici ya da ne bilim siz söyleyin bana NEDEN. Bu soru hep aklımda seyir halinde. Sadece çok kısa bir süre sustu ve konuşmaya başladı. Ayla hanım bazı durumlarda gerçekten çok sorgulamak lazım.Özellikle nörolojik sorun şüphesi var ise. Bıkmadan, usanmadan,yılmadan sürekli sorgulamak, sorgulamak, sorgulamak.Sizin durumuzda yani sadece konuşma geçişmesinde bunun yapılmasını doğru bulmuyorum.Evet genetik faktörlerde belirleyici olmuş olabilir bir çocuk iki farklı insanın genetiğinden meydana geliyor, başka sebeplerde olabilir. Sizin durumunda yapılacak tek şey ben bu durumda ne yapabilirim.Yani bunu demişsiniz ki gelmişsiniz, bundan sonra neler yapacaklarımıza bakacağız dedi.

Terapi çok güzel geçti kuzumun.Bu sefer bizi odaya almadılar yan odaya aldılar.Siz Eray'ı görebilirsiniz ama o sizi göremez lakin duyabilir lütfen terapi esnasında sessiz olun dediler.Minik minik nefes aldım,Erol’a terapi boyunca çimdik atıp durdum kımıldama çocuğumun konsantresini sakın bozma....

Hep merak ederdim nasıl yapacak,nasıl öğretecek diye.Bizim işimiz gücümüz oyun dedi terapi sonunda.Bir kocaman kutu içinde dünya kadar oyun.Şaşırdım kuzumun performansına çünkü hayatta o masada 10 dakikadan uzun oturmaz dediğim oğlum 45 dakika boyunca oturdu,evet ara sıra kalkmak istedi ama terapist öyle güzel yönlendiriyor ki hatta otur dediği zaman lafı ikiletmedi. Kuzum nasıl ikiletsin bir ara o kadar sert dedi ki otur diye camın arkasında ben tırstım yerime bende oturdum:)

Hayatta o kelimeyi tekrarlamaz dediğim kelimeyi terapist ile birlikte çok güzel tekrar edip bana şok üzerine şok yaşattı.45 dakika terapi 15 dakika aile ile görüşme şeklinde olduğu için son 15 dakika da bizi içeri aldılar.

İlk geldiğinizde Eray da sıkıntı yaşarız kural tanımaz bir çocuk olarak gözlemlemiştim ama yanılmışım dedi.Kuralları çok çabuk kapıyor o yüzden evde de bu konuda kararlı durun dedi. Gördüğünü çok çabuk alan bir çocuk olduğu için hızlı ilerleriz dedi(inşallah tabii)Her hafta gelmenize gerek yok size bir eğitim seti vereceğim nasıl yaptığımı gördünüz aynı şekilde evde her gün uygulayın dedi.Uygularız uygulamasına da öncelikle ben çok şaşırdım aslında 45 dakika orada oturması mucize evde bu kadar süre oturmaz dediğimde kesinlikle haklısınız oturmaz. 15-20 dakika yeter size araya oyun koyun sonra tekrar biraz daha çalışırsınız dedi.İki hafta sonra tekrar görüşelim o hafta bakarız siz evden yürütebiliyor musunuz. Baktım gelişmeler var sonraki haftalarda bana gelmenize gerek yok dedi. İki hafta sonrasına sözleştik o odadan ben o saat umutla çıktım.

Ha birde yapmam dediğimi yine yaptım.İki gece önce bir türlü uyku moduna geçemeyip sürekli konuşan oğluma ‘oğlum senin hiç çenen durmaz mı dedim’ Hem de yolun taaaaa başında. İki ay önce bize misafirliğe gelen arkadaş anlatıyordu.Oğlu Eray dan 6 ay küçük ve maşallah kuzuya inanılmaz güzel, akıcı konuşuyor.Ay Ayla dedi bir arkadaşım var çocuğu dört yaşında konuşamıyor diye üzülüyor hem de nasıl üzülüyor dedim ki kızım ne diye üzülüyorsun elbet bir gün konuşacak bak bizimkine hiç susmuyor bugünlerin tadını çıkar,konuşmaya başlayınca azcık susun diye bakacaksın, oğlum senin hiç çenen durmaz mı diyeceksin o yüzden boşverrrrr dedim’ dedi.Gülümsedim ve sadece senin oğlun konuştuğu için öyle düşünüyorsun dediğimde buz gibi bir hava esti odada.Savunmaya geçti hemen ama Eray konuşuyor biraz, ama onun ki hiç konuşmuyor ki ,ama Eray da birşeyler var ,ama onda yok ki gak guk kem küm kısaca ne diyeceğini bilemedi.Halbuki laf çarpmadım sadece fikrimi söyledim ve o gün dedim ki ben o lafı hiç kullanmayacağım asla.....

İki gece önce ağzımdan çıktığında o kelime zınk diye kaldım.Ama arkadaşlar yorgundum, uyku sersemiydim ,Eray’ın 06,30 da kalkması için uyuması lazımdı,bu aralar salondan mutfağa gidecek vaktim yok yoğunum ağzımdan bilinçsizce kaçtı yani ben herzaman ki gibi masumum.

Not:Dün akşam o mutlulukla Eray'a mont almak için (eksik hiç bitmiyor ki)Cevahire gittik, artık çıkacağız kafamı bir çevirdim ne göreyim sabun hem de minik minik kokulu sabun.Kayınpederim iki kere gittim Ayla yok demişti, gözünden kaçırmış meğerse.Bir çığlık attım alışveriş merkezinde nasıl koşuyorum bunlar sabun bu?(aslında görüyorum sabun)Evet hanımefendi sabun. gerçekten sabun mu? evet hanımefendi ?ne güzel sabun bunlar diye seviyorum sabunları ara da çığlık üzerine çığlık atıyorum.Kadın vah vahhh ne kadar da genç (gencim di mi ben bu arada)akli melekelerini yitirmesi için bakışı atıyor, hissediyorum halime üzülüyor.Ben oğlumun çantasına o sabunları koymuşum ya umrumda mı o bakış sadece o bakışı hatırladıkça gülüyorum,gülüyorum,gülüyorum haaa birde söyledim mi bilmem çok gülüyorum.

Çokca aldım sabunlardan zor buldum ya akşam bir ara yarısı evde kalsın dedim sonra silkelendim hanım hanımmm kişisel zevklerin çocuğunun başarısının önüne geçmesin lütfen dedim hepsini çantaya koydum.Sabah öğretmeni aradı Ayla hanım unutanlar, bulamayanlar var sizin sabunlardan kullanabilir miyiz dedi.Tabiki kullanabilirsiniz dedim,iyi ki koymuşum hepsini ben de unutabilirdim sonuçta insanlik hali bugün bana, yarın sana:) 
 
Not:Eray beye mont giydiriyoruz kendisi dedi ki' aaa anne bu büükkk(büyük) ama..Haklısın oğlum büyükmüş gerçekten dedim,küçüğü ile değiştirdim.

20 yorum:

nohut oda dedi ki...

eksık degılde buyuyorlar her yıl yenılenıyor dolap..bunada sukur lazım..terapının ıyı gecmesıne sevındım alttakı posta yazacaktın buraya nasıpmıs suprız gunun de seker vs yerıne kurabıye kek yapıver erayla cok daha ıyı olur:))

Ayla dedi ki...

Gülcan haklısın bazen büyümüyor gibi gelse de aslında hızlı büyüyorlar annem merak edip geçen sene ki montunu giydirdi çok güldük haline bileklerinden yukarıda:)Evet evde varolan şeyler aslında var olup büyüdükleri için olmayanlar.

Aslında aklıma geldi kurabiye yapmak(hem daha sağlıklı)Eve yapınca çok güzel oluyor bir yere niyetlenip yapınca evdeki gibi olmuyor.Karar verdim eve yapacakmış gibi yapmaya başlayıp aslında eve yapmayacağım:))

Sibelbek dedi ki...

çok sevindim Ayla. ama zaten senin içten içe bildiğini biz sana hep söylemiştik di mi? ;) başaracak ve hatta başardı bile :)))

Ayla dedi ki...

Evet Sibel saolasın.Bilsende işte bu işin uzmanı birilerinden duymak istiyor insan.Biz önce tedbir almak sonra da süreci hızlandırmak istedik.Okula başlaması, biz dikkat edip uğraşıyoruz, terapi derken meyvelerini alıyoruz ya çok mutlu oluyoruz

abide dedi ki...

Terapinin iyi geçtiğine çok sevindim.Mutlu sona az kaldı canım.Arkadaşının dediği çok doğru betüşte 1,5 yaşına kadar hiç konuşmamıştı ben üzülüyordum.Eşim hep derdi yakında konuşmaya başlayacak ve hiç susturamayacağız derdi çok haklıymış şimdi sussun diye elimden geleni yapıyorum :) Aklımda iken yazayım sürpriz gününde meyve de gönderebilirsin.

Ayla dedi ki...

Abide aslında biliyor musun ben arkadaşımın dediğinden hoşlanmadım çünkü öyle dalga geçer gibi, öyle karşısındaki kişinin acısını,üzütüsü küçümser gibi konuştu ki hoşlanmadım işte.İnsan kendi çocuğu için bunu düşünür.Ay azcık sus da kafa dinlesem der bunu anlarım bunu zaman gelecek bende belki diyeceğim ama konuşamayan hem de hiç konuşamayan kadının yanında etmemeliydi o lafı.Hele birde elini sallayıp amannn boşver demesi yok muydu ne bilim hoşlanmadım,o kadının yerinde olmak istemedim.

Süpriz gününde meyve göndermek inan aklıma hiç gelmezdi.Belkide meyveyi sevmediğim için:))herkesin sevmediğini düşünüyorum

LeylaK dedi ki...

Çabayla azimle neler olmaz ki ? Allah devası olmayan dert vermesin...

Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

İkiz Annesi dedi ki...

Canım benim günlük koşmalarımdan pek giremedim bloga kusuruma bakma.
Demek başladınız terapiye gördüğüm kadarı ile maşallahı var gayet uyumlu inşallah kısa zamanda yol alırsınız canım.Ki benim içimden geçen yazdıklarını okuduktan sonra bu yönde.
Eksik hiç bitmiyor di mi aman onlar yanımızda olsun da bitmesin:)
Sevgiler tatlım..

Ayla dedi ki...

Leyla amin inşallah.Şükürler olsun bugünümüze

sevgiler benden..

Ayla dedi ki...

Aylin teşekkür ederim.Evet iki hafta oldu başlayalı,okul, terapi, arkadaşları derken hızlı yol alıyor maşallah kuzuma:)İnşallah böylede gider.

Sorma yaz başlarken bir dolu kıyafet aldık,şimdi kışa girerken geçen senekiler düdük gibi kalıyor üstünde hadi dolabı tekrar yenile.Bir de sende iki tane:)Allah kolaylıklar versin size

hypo dedi ki...

çocuklarla konuşurken sizin de dediğiniz< gibi dikkat etmekte fayda ama.
yorgunluk, uykusuzluk ve bunun gşbş etkenler de biz büyüklerin dayanma gücünü azaltıyor.
tontalağım süper gidiyor.:)

Ayla dedi ki...

Cüneyt;teşekkür ederiz.Allahın izniyle inşallah daha iyiye doğru gidecek.Aslında bunlar sebep olmamalı böyle bir lafı etmek için,hatamın farkındayım.işte bazen ağızdan kaçabiliyor önemli olan ikincisini yapmamak...

bahriye-krm dedi ki...

ayla daha önce bloguma yazmıştım kerem'de geç konuşan çocuklardan diye...ben de çok üzülüyordum...herşeyin bir zamanı varmış...can sıkmadan beklemek en doğrusuymuş...ara ara kerem kelimeleri eksik söyler ya da harf hataları yapar nasıl hoşuma gidiyor,gülüyorum içimden...bu bile mutlu ediyor beni( yumurta-mutata )
kreş olayıda eminim eray için kocaman bir atrı olacaktır....

Ayla dedi ki...

Bahriye evet çok üzüldüm de insanlarda çok yordu beni.Neden konuşmuyor dediler sürekli.Aaaa konuşması lazım ama.Nedeni yok işte varsa da ben bilmiyorum demedim.Neyse şu an mutluyuz.Kesinlikle okula gitmesi de kocaman bir artı.Belki oraya gittiği için bu kadar hızlı ilerliyordur.

ayak izleri-sevgi dedi ki...

hay allahım bu çevredekilerin çok bilir tavıralarına hep gıcık olmuşumdur.. her şey allahın izniyle.. her çocuk farklı,tıpkı bizim farklı olduğumuz gibi..

Ayla dedi ki...

Sevgi haklısın her çocuk,her insan farklı sonuçta.Herkes aynı olsaydı eminim bu dünya inanılmaz sıkıcı olurdu iyi ki farklıyız:)

Nil dedi ki...

öncelikle annesini yanılttığı için kocaman bir aferin ERAYıma. hep olumsuzluğa çalışıyor çünkü oğlum senin annenin kafası. " oğlum oturmaz", " oğlum durmaz"...oh olsun. lazımdı ona böyle bir ders.

Eray ben hep inanıyordum sana paşam.

Ayla dedi ki...

Nilhan teyze annemi korumak için söylemiyorum ama insan biraz yaşadığı ortamdan etkilenebiliyor.Benim annanem de böyleydi o yüzden annem biraz annaneme çekmiş bu konuda.Annem dedi ki bu yorumunu yapıcı bir eleştirici olarak almış ve bundan sonra bu konuda daha dikkatli olacakmış yani bana annem çok ama
çok inanacakmış.....

Unknown dedi ki...

merak etmiş ama atlamışım bu yazını benimkide 26 aylık ama cümle kurmuyor doktor tv yok dedi ve eğer bu kelinleride kullanmasaydı kreşe yönlendirecektim dedi .üstüne basa basa konuşun ve anladığınızı belli edin dmişi.dedi de birşey değişmedi hala "geldi""gitti"
bu terapi olayı bende araaştırmak istiyorum aslında .Paylaştıklaın için teşekkür ederim önemliydi benim için.birde nasıl bir set bu yani kelimeler mi tekrar ediliyor merak ettim.
bnede alışverişte hep ileriye dönükte alırım nedense:)şuan 3 yaş için bile giyecek giysisi var galiba aışverişi seviyor olmamadan:)
sevgiler

Ayla dedi ki...

Sezobigo eğitim setinin adı tooddy flash card set. 12 set konu var mesela havyanlar,vucudun bölümleri vb. Bu şekilli kartlar bunu Eraya gosterıp vurgulu şekilde üstüne basa basa söylüyoruz tekrar etmesini istiyoruz ama cok zorlama yok kendisini başarısız hissetmemesi lazım.OIP dün yazmış terapiden önce çocuk psikiyatrısıne gittik diye bence mantıklı geldi bence once ona gidebilirsiniz izlenecek yol bence o daha mantıklı, terapi önerirse terapiye gidersiniz.