Pazartesi, Şubat 09, 2015

Tekne kazıntılarıyla birlikte Etnografya müzesi


Samsun gezimiz yorucu geçti. Çünkü gündüz gezip akşama yakın ya teyzemlere ya da dayımlara geçtik. Geceye kadar sohbet ettik haliyle çok da dinlemedik. Güzel yanı şu eve dönüyorsun ve herkes sevdiğin yemekleri yapmış sadece oturup yemek düşüyor sana.Sonra da çaycı Hüseyin'in dediği gibi çayyyylarrrrr..

İkinci günün sabahı kahvaltı da büyük teyzemdeydik ve 14 kişiydik. Akşamları bu sayı erkeklerinde gelmesiyle 19 kişiyi buldu. Evde tam bir kargaşa hali. Üç kuzenim tekne kazıntısı olduğu için aramızdaki yaş farkı 26 yıl civarı. Böyle de yazınca bir tuhaf oldum iyi mi? Yani Eray arkadaş anlamında hiç yalnız kalmadı. Hangi eve gittiysek bir tekne kazıntısı.

Aslında hikaye şöyle. Büyük teyzem Allah rahmet eylesin 14 yaşında oğlunu kaybedince birkaç sene sonra yani 42 yaşında falan Şirin'imizi getirdi dünyaya. Sonra yengemin canı bebek kokusu çekmesin mi? Çocuk berekettir diyerekten 40 yaşından sonra Eren'i getirdi dünyaya. Küçük teyzem oynamam yerim dar demedi attı o da kendini sahalara. Benim neyim eksik ayolll dedi getirdi Efe'yi dünyaya, o tam bir azman bu arada. Belli yaştan sonra çocuk bakmak zordur, hele de öncesinde iki çocuk yetiştirmişken bazı şeyleri tüketmişken. Büyük kardeşe yani anneme çocukların yaramazlıklarını şikayet ettiklerinde annemin bu konuyla ilgili yorumu müthiştir müthiş olmasına da yok utanırım yazamam buralara..

Şirin keman çalmayı öğreniyor ve fena da çalmıyor, hatta birkaç ay önce konseri vardı. O gün kahvaltı ederken keman çaldı bizlere. Tabii bizde hava oldu bir dünya. Kahvaltı ederken kaç kişiye keman resitali dinlemek kısmet olur ki :)

Kahvaltıdan sonra Etnografta ve Gazi müzelerine gitmeyi planlamıştık Erol'la. Baktım hepsi yüzüme bakıyor hangi birini bırakırsın ardında. Bu nedenle 9 kişi bindik (4 çocuk) bir arabaya. Rotamız Etnografya ve Arkeoloji müzesi.

18 yaş altı bedava olduğu için çocuklar ücretsiz girdi. Bizim de müze kartımız vardı (normalde 5 tl giriş ücreti). Çok şükür ki çocuklar bir olunca azmadı. Güzel güzel müzeleri gezdi gurur duydum onlarla.

Etnografya müzesi; Samsun ve çevresinde ele geçen Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilendiği bir müze. Tüm eserleri eklemem mümkün değil, bir kaç örnekle Etnografya müzesi..

Kadın her çağda kadın dedirten arkeolojik buluntular;



İlk Tunç çağına ait ameliyatlı kafatasları. Eray'ın çok ilgisini çekti.

 
Doğduk, yaşıyoruz ve öleceğiz. Her çağın gerçeği. Lahitler..
 
 
Mozaikler Amisos'ta bulunmuş(Bugünkü adıyla Karasamsun)Roma İmparatorlarından Severus(M.S 222-235)zamanında yaptırılmış ve M.S. 5 yy'da Bizanslılar tarafından tamir edilmiş.
 
 
 
Napolyo'nun dediği gibi para, para ,para...Varlığı da yokluğu da bir dert babasını(bugün anaları rahat bırakalım) satayım..
 
 
Hoş geldin Hüzün dedirtecek cinsten bir heykel bu derken TYCHE nasıl biridir? nedir diye merak ettim. Araştırdım. Roma mitolojisinde Fortuna, Yunan mitolojisinde Tyche aynı tanrıçaymış. Fortuna genel olarak kaderin tanrıçası olarak bilinirmiş. Nedense hiç şaşırmadım. 
 
 
 
Bronzdan çıplak atlet heykel.. Eray heykeli görünce cıkk cıkkk annecim ne ayıp değil mi dedi? Öğrenecek inşallah her dönemi, her çağı kendi şartlarına göre değerlendirmeyi. Bende dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım :))

 
Ve karşınızda neredeyse tüm müzeyi fotoğraflayarak göbeğimizin çatlamasına sebep olan artist oğlum. Annem duruşuna kurban olurum dediğimde bana verecek cevabı biliyorum. Ben senin annen değilim annecim:))
 
 
Sonra arabayı bırakarak yürüye yürüye 5 yetişkin, 4 çocuk Gazi müzesine doğru yol aldık. Hava da çok güzeldi şansımıza..

Samsun Etnografya Müzesi: 27/01/2015

Hissiyat: 4 çocukla sanki hiç çocuk yokmuş gibi müze gezmenin haklı gururu (Tamam gezmeye çıkmadan önce kim müzede çıngar çıkarırsa var ya o çocuğu olduğu yerde bırakıp, arkama dönmeden giderim demiş olmamın da az biraz katkısı da olmuş olabilir.)

Devam edecek ölmez sağ kalırsam eğer.....

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok sıkı tehdit etmişsin. Yine de gerçekten gurur duyulacak bir şekilde hareket etmişler. Hepinizi öpüyorum.

Ayla dedi ki...

Safiye hanım teşekkür ederim. Çok istekliydiler gitmeye ve öğrenmeye bunun da katkısı oldu güzel güzel gezmelerinin ee biraz da uyarı eklenince bizim için çok keyifli bir gezi oldu..