Cuma, Ağustos 10, 2012

Deniz Anası Bildiriyor

Dün akşam tontalak zor bir akşam yaşattı bize yani anne ve anneannesine..Yoruldum.. Hem ruhen hem de zihnen.Aslında son zamanlarımız hep böyle.Annem sürekli Ayla lafını dinletsene dedi durdu.Yok çocuk hiçbir mantıklı açıklamaya gelmiyor ki... Lafımı geçiremeyince öyle kızdı ki bana

Hıhh anaymış ne anası senden olsa olsa deniz anası olur

dedi,kapıyı çarptı ve gitti.Salonda kal geldi o an bana.Mikemmel çocuk yetiştirdiğimizi iddia edemem zaten mükemmel çocuk peşinde değil mutlu çocuk peşindeyim lakin deniz anası da sayılmam, sayılmamalıyım, sayılmıyorum di mi?

Annem sıklıkla kendi anneliğiyle karşılaştırıyor beni.Annemin tabiri ile bizler mum gibi büyüdük. Kaş,göz koordinasyonu ile hizaya gelirdik.Annenin lafı üzere haşa laf koyamazdık. Belli bir yaşa kadar kıyafetlerimizi bizler değil annem alırdı.Oyuncaklarımızı toplamadığımızda uzun süre oyuncaklarla oynayamazdık yani cezayı anlardık,bir daha tekrarlayamazdık.Takdir edilince ödüllendirilmenin keyfi,kıymeti,tadı bambaşka olurdu zira o anı her zaman yaşayamazdık.Çocukların büyüklerin lafına karışmadığı,karışamadığı bir zamanda yaşadık. Peki o neslin insanlarına hiç dikkat ettiniz mi?Özgüvenden noksan, girişemeyen bir ruh ,korkak, kararsız insan toplulukları.....

Ben sizi böyle yetiştirmedim der sürekli annem.Ya da ben zamanında yapmadım eksik mi oldunuz?büyümediniz mi? Yanlış anlaşılmasın annemin bilgisine,tecrübesine bir liman gibi çok sığındım zamanında.

Ama şu bir gerçek ki dünya yerinde durmuyor.Dönüyor,dönüyor ve yine dönüyor.Dönerken değişiyor,değiştikçe yenileniyor.O yüzden 25-30 sene önceki çocuklarla sonrası çocukların aynı olmasını bekleyemezsin. Bu çocukları aynı metodlarla yetiştiremezsin, yetemezsin.

Bir kere ihtiyaçları değişiyor.25-30 sene öncenin anneleri genelde evdeydi.Bu dönemin çocukları anneye aç.Bu en basit bir örnek.Eskiden anne evdeyse 7 yaşından önce okula başlamazdın zaten gerekte yoktu çoğumuz sokak çocuğuydu.Şimdi annesi evde olan çocuk 4 yaşında yarım gün bile olsa başlıyor çünkü çocuğun sosyalleşmesi gerekiyor.Apartman çocukluğu buna ihtiyaç duyuyor,bu ihtiyaç karşılanmak zorunda.

Ben ilk Eray'ı kreşe verince ilk tepkiyi annem verdi. Çocuğu ezecekler,çocuğu zayıflatacaklar diye. Belki zayıflayacak ama ruhu, zihni, fikirleri doyacak anne demiştim o zaman deniz anası dememişti bana. Ne olacak zamane annesi dedi hemde burun kıvırarak...

Kısaca sözün özü şu herşeyi zamanına ve koşullarına göre değerlendirmek gerekir ha bir de....

Çoğumuz zamane annesiyiz çoğumuz deniz anasıyız

13 yorum:

Nil dedi ki...

Ama deniz anası bendim yahu. O benim adım.

Aylam eşim kızıma çok kızıyor ama asıl şımartanın kendi olduğunun farkında değil.
Ben kızımı uyutamıyorum ya. Bıraksan 1lere 2 lere kadar oturur. ne yaptıysam başaramadım. Eşim söylenir, ama yanımızda yatmasının sebebi kim diye sorsan çıtı çıkmaz. Yanlış duymadın Ece neredeyse 4 yaşına girecek ve aramızda yatıyor.
Ki annem zinhar hiç birimizi yanında yatırmış değil.

alisnur dedi ki...

yalnız olmadığımı bilmek anlamsızca mutlu etti beni. Çok çatışma yaşıyoruz annemle, özellikle şu son bir hafta. Ona elim mahkum. Yapacak bir şeyim yok, susuyorum çoğu zaman..

Cebimdeki renkler dedi ki...

Anneler... Bu konuda henüz bir deneyimim yok annemle uzak olduğumuz için ama kimi zaman doktorun söylediklerini aktardığımda yoktu bizim zamanımızda diyor.. Seni çok iyi anlıyorum yine de en hassas olduğumuz konu anneliğin eleştirilmesi galiba. Zaten bizler de sürekli iyi mi yapıyorum doğru muyum sorgulamasında olduğumuzdan annen bile olsa eleştiren ağır geliyor. Sen iyi bir annesin Ayla' cım, deniz anası da iyi bir anne olabilir ona da sözüm yok ayrıca...

Sibelbek dedi ki...

biz de de tam tersi. annem Tibet'e fazla müdahale ettiğimizi düşünüyor :) ama ben yine de denizanası sınıfına girebilirim :)))

Ayla dedi ki...

Nilhan adaş olduk desene:))Uyku konusunda Eray'ın da düzeni çok bozuldu ve en çok bu konu zorluyor bizi.İnşallah Eylül'de tekrar düzene oturturuz.Bizde de aslında şımartanlar anneannesi,babaannesi ama bu konuda hiç haberleri yokmuş gibi davranıyorlar..

Ayla dedi ki...

Süreyya önce deniz anası dediğinde içten içe çok kızdım ama şimdi bende gülüyorum:))Yok yok yanlız değiliz hep farklı şehirlerde,semtlerde,farklı evlerde benzer hikayeler yaşanıyor derim..

Ayla dedi ki...

Alisnur inşallah en yakın zamanda kendi düzeninizi kurabilirsiniz.Benzer zorluklar bizde yaşıyoruz çünkü büyükler bazen çok sabit fikirli olabiliyor.Ben annemin tecrübelerini dinlerim ama bir çocuğu en iyi annesi tanır diye düşündüğüm için genelde kendi bildiğimi(babasıyla ortak kararlar veririz)yaparım.

Ayla dedi ki...

Ülker ben annemden takdir beklemiyorum ama en azından bazen ne kadar çabaladığımı görsün istiyorum.İyi yapıyorum ya da yapmıyorum bu değil konu ama en azından çabamı görsün istiyorum.Benim annem bizimle inanılmaz ilgilenirdi bir bilseydin.O yüzden asla kendi hayatını yaşamadı hep biz hep biz hep biz vardık hayatında.Eray dışında başka birşeyle ilgilendiğimde evde anlamıyor beni büyük ihtimal o yüzden yapıştırıyor deniz anası lafını galiba..

Ayla dedi ki...

Sibel deniz anası adı altında bir grup mu kursak acaba:))Çocuk yetiştirmek gerçekten zor iş..

Unknown dedi ki...

hepimiz ayla yız hepimiz deniz anası:)
sıkma canını herkes kendi döneminden dem vuruyor anneannemlerde eminim annemleri beğenmemiştir çocuk yetiştirmelerini.
benimde özellikle çikolata gb yiyeceklerdeki katılığıma annem çok laf eder ama o anlık biter gider
grup kurarsanız heberim ola:)

annesiningülü dedi ki...

Ayla cumartesi günü sahilde Yağmur bizi bırakıp gitti, arkasına bile bakmadan :D Babası gitti yolundan vazgeçirdi, aklıma tontalak geldi :D
folik asit çocuğu bunlar, verdik vitamini verdik sonuç işte bu :D
sağlık olsun da biz deniz anası olmaktan mutluyuz :D

Ayla dedi ki...

Sezobigo kurarsak haber veririm:)Allahtan annem abur cubur konusunda benim kafadandır.İşte bazı konularda çok örtüşüyoruz bazı konular da çok farklıyız.Ama işte her dönemin ihtiyacının farklı olduğunu anlayabilseler.

Ayla dedi ki...

Bahar bende hep öyle derim kesinlikle folik asitten yok yok başka açıklamam yok benim:))Yağmur hanıma bak sen,bizimkide yollarda bize çok yapar onu.Gelmiyom gidiyom işte diye:)Bu dönemin çocuklarının özgüvenleri tavanda..Çocuğa diyorum ki Eray'cım kumandayı getirir misin?Bana diyor ki çok meşkülüm:))Ben anneme hayır diyemezdim düşün