Cuma, Mayıs 04, 2012

Yıldızları seyredecekmiş

Beni annem ablamı annanem büyüttü ayrıntıya girmeyeceğim şartlar öyle gerektirdi.O yüzdendir mi bilmiyorum tüm alışkanlıklarımız çok farklıdır yemek de buna dahil.Ben yemek vaktinde yemeğimi güzelce yer kalkarım ablam ise inanılmaz az yer,yemek kolasız boğazından geçemez.Sonra yatana kadar da abur cubura dadanır benim ise aklıma gelmez.Bunun sebebinin farklı ortamlarda büyümemiz ve annemin küçükken sağlıklı beslenme konusuna takmış olmasıydı galiba.Her gün bir yumurtanı yedirirdim,haftanın belli günlerinde et ve balık olurdu,yatarken sütünün içine bal (şeker kullanmazmış,balla tatlandırırmış) katardım eve gazoz benzeri asitli içecekler girmezdi der.Giren tek abur cubur sokakta arabalarda ağzı kapalı kutularda satılan bisküviler ve gofretti.

Annem bunları küçükken yaparken eminim hiç zorlanmadı İlk eğitim ailede başlar sonra diğer sosyal çevrelerde devam eder ya bizim zamanımızda yani benim çevremde kimse anam şu çocuk dışarıya çıksa da eline hemen bir şeker,çikolata tutuştursam diye yanmadı(şimdi ise parkta maşallah herkes tedarikli)O yüzden annem belki de istediklerini daha rahat gerçekleştirdi.Kola,çikolata vb şeyleri yemeğe-içmeye kendi hür irademle başladığım zaman damağım bu tatları reddetti. En son ne zaman asitli bir içecek içtim hatırlamam, çikolata krizim yuttu ay bayılıyorum a dostlar diyenleri de anlayamam,tek kötü alışkanlığım fast food( ayda bir ya da iki kere en fazla,hamur işlerini saymıyorum banane)

Sonra ne oldu tabi makus talihim devreye girerek kader ağlarını ördü herşeyin en zararlısını seven bir oburikse aşık oldum(burada Love story fonda)Ayrı evlerde yaşarken neyse de evlenip aynı evi paylaşınca market alışverişlerinde gözlerim yuvalarından çıkıyordu.Yemekte kolası,yemekten sonra çikolatası,cipsi.... yatana kadar yerdi.Kendimden emimdim yavaş yavaş sevgimle,ilgimle bıraktıracaktım bunları( evet evet burada kocaman kahkaha efektleri, dalga geçmek serbest) Ama hiç kötünün iyiye döndüğünü gördünüz mü:)Az daha Erol’un alışkanlıklarına ben sahip olacaktım neyse ki çok alışmadan bingo hamileydim.

O zaman karar verdik Erol’la çocuğumuza biz sağlıklı bir şekilde beslenmeyi aşılayalım da sonra kendi karar verir ne yiyip ne yemeyeceğine.Hain planlarım vardı çünkü küçükken yemezse biraz daha büyüdüğünde benim gibi o şeylerin tadını damağı reddecekti.

Ben veya Erol lık lık lık asitli içecekler içip sonra da tek kaşını kaldırıp(tercihen sol kaş) çocuğuma bak evladım bu çok zararlı demek ne kadar faydalı olurdu.O yüzden kararımı açıkladım,Erol’la konuştum bu tür şeyleri evimizden uzak tutalım dediğimde dünyası yıkıldı ama kabul etti.Annem de benim gibi hatta daha katı olduğu için zorlanmadık ama kayınvalidemin baktığı dönemde denge değişiyordu. Kayınvalidemin mutfağı mahalle bakkalının deposu gibidir tüm abur cuburlar orada.Neyse sözün kısası süt dilimi,kek,muzlu süt dışında Eray da pek düşkün olmadı.Ha istedi mi tabiki istedi.Biz çay içerken çayın tadını merak etti mesela.Hayır yasak diyemezsiniz bir çocuğa yasaklar körükler istekleri.Şekersiz çay verdim kaşıkla öğğğ dedi.Çikolata eline tutuşturulunca yer ama fazlasını midesi almaz...

Şimdi ben bunları neden anlattım.Çünkü bu yaşına kadar:)Eray hiç fast food yemedi,uzak tuttuk,onunla gitmedik.Parkta Eray’la oyun oynayan Erol bana telefon açtı,arkadaşların eşleri de burada hadi hazırlan yemeğe gidiyoruz dedi.Sonra anladım ki Burger’a gidiliyor(ki çok severim)Eray yanımızda olduğu için ağzımı eğdim.Çocuk menüleri alındı ayıptır söylemesi başladık yemeğe.Acaba sevecek mi,fast food delisi mi olacak diye düşünürken bir ısırık aldı ve hemen elinden bıraktı.Sevmedi.

29/04/2012 tarihinde ilk fast food ,ilk ısırık
Sonuç:Çok başarılı

Yemek yemeğince ayranı aldı eline ki Eray’ın ayranla hiç arası iyi olmadı.Yoğurdu ara öğünlerde bir şekilde yedirdikte içeceklerden ayrana alışsın dedik ama istemedi, zorlamadık. Neyse açtırdı bana pipeti aldı eline lıkır lıkır içiyor ayranı tabi ben şok halde.Immm çok düzelmiş dedi.Çok mu güzelmiş dedim lafının arkasından. Arkadaşa döndüm dedim ki daha önce tattı ama böyle ilk defa iştahlı içiyor,ayranı sevmez.Tontalak lafa girdi

Aaaa annecim ben ayranı çok seviyommmmm

29/04/2012 tarihinde ilk iştahlı ayran içiş,anneyi ele güle karşı yalancı çıkarıp bir güzel rezil ediş
Sonuç:Gayet başarılı

Not:Hala çok zorlanıyoruz akşamları Eray’ı annanesinin evinden bizim eve götürürken kıyamet kopuyor o konuyu aşarsak bu sefer araba koltuğuna oturmam diye yeri göğü inletiyor.Geçen akşam araba koltuğunda nasıl bağırıyor tutar(kurtar)beni annecim diye.Eray’a neden orada oturması gerektiğini anlatıyorum ama çocuk beni dinlemiyor.Annecim nütfen tutar beni dedi sakinleştiği bir ara.Eray’cım kurtarıp ne olacak ki dedim. Kucağına oturacam dedi.Kucağıma oturup ne yapacaksın ki hem orası daha rahat.Cevap gecikmedi

Kucağına oturup yıldızları seyretcem.
Çok romantikdir benim oğlum çok:)

Baba sabah erkenden gitti Antalaya'ya üç gün yok annaneye taşındık geceden:( Cumartesi çalıştığım için Eray için rahat olacak.Yazılacak bir mim,bitmiş iki kitap, bir de Eray'ın dialogları var yani Cumartesi içim çok:))ha bir de oburiksim su gibi gidip su gibi dön.

12 yorum:

Nil dedi ki...

Eveeet mikemmel bir konuya değişmişsiniz yine pek sayın Ayla hanımcığım. Fast food u sevmeyenlerden biri de benim.Çok şükür üç sene sonunda işyerimiz öğle yemeğimizi karşılamaya başladı da ev yemeklerine döndük. Kola yı en son ne zaman içtiğimi ben de hatırlamıyorum. Onun yerine daha masum olduğunu düşündüğüm kıpraytı tercih ediyorum ama ara sıra. Ayran canavarıyız ailecek. Kızım da hiç bir zaman "anneee hamburger" diye tutturmadı.
ama annemlerde aburcuburun alası var neden mi? dayımız sağolsun. çikolata canavarı, da cips canavarı da bellidir evde. Baş harfi Baba.
Aferin Tontalağıma. Annem hep der zaten. Çocuk adına hiç konuşma seni rezil eder diye :D
Ee Tontalak romantizmini konuştururken sen cevap verebildin mi Aylacığım. Kal geldi di mi :D

Küçük ayrılıklar güzel ya. Keşke bizde de olsa :)

Esra dedi ki...

Aylacım Allah kavuştursun, bizimki de gidiyor pazar günü yine, hemi de 8 günlüğüne :(

Ben de takıntılıyım sağlıklı beslenme konusunda, çok severim yemeyi ama ev yapımı olsun isterim, hatta kendim yapmış olmayı tercih ederim. Şükür babamız da düşkün değil abur cubura ama babanne tam tersi bu konuda :( Şimdilik oğlanın hiç kötü alışkanlığı olmasa da, ileride nasıl olur bilmiyorum zira malum babanne bakıyor ona :(

Tontalak çok romantikmiş sahiden, hanginize çekmiş aceba :)

abide berkman dedi ki...

Anne ve anneanne elinde büyüyen çoçuk arasında çok fark oluyor.Bende beslenme konusunda çok dikkat ederim.Kızartma çok nadir yaparım,kola ve çayın tadını bilmez.Fast food sevmez sadece patateslerinden biraz yer yanında mutlaka ayran içer.Etrafımdakilere bakıyorum sağlıksız ne varsa çoçuklarına yediriyorlar.Hepside maşallah gayet sağlıklılar biz dikkat ettikçe bütün hastalıklar bizi buluyor :(

Ayla dedi ki...

Nilhan Allahtan bizim işyerine yemek şiketinden geliyor çorbasından,yemeğine,salatasından meyvesine yoksa öbür türlü çok zor ve sağlıksız oluyor.Neyseki sizinki de değişmiş,güzel olmuş.Bende ayran delisiyimdir:)Çok tüketirim çünkü içeceğim başka birşey yok su ve ayrandan başka.(çay ve kahveyı saymıyorum)hazır meyvesuları,asitli içeçeklerin hiçbirini içmem gerekiye tek ayran kalıyor.

Sizin dayı bizim teyze eli kolu dolu gelir her akşam ve yine de zayıf hep derim hep diyeceğim adaletin bu mu dünya:))Eray'ın yanında fazla tüketmiyor biz evimize dönünce yiyor yoksa benimle uğraşmak zorunda kalır:))

Kal gelmedi çok güldüm diğer akşamda beni kucağına al ayı seyredecem dedi yıldızları yemedim ya hiç bitmiyor mücadelesi.Evet bence de küçücük ayrılıklar olmalı:))

Ayla dedi ki...

Esra şimdiden diyeyim o zaman Allah kavuştursun sizinki uzun süre:((

Esra o zaman tatlıklıkla babaanneye anlatmalı ben öyle yapmaya çalıştım benim çocuğum yemeği seven bir çocuk o yüzden yemekten önce çocuğa çikolata vb şeyler verilince sinirleniyorsum ama zaman olgunluşturuyor düşünceleri,zaman sakinleştiriyor.Ben tatlılıkla anlatmaktan hiç pes etmedim.Hep anlattım yapacak da başka birşey yok.Onlarda tüm günleri çocuklarımızla geçirdikleri için çok büyük bence fedakarlık yapıyorlar bu ayrı ama kendi fikirlerimizi paylaşmalı.

Ayrıca romantikliği babası:))

Ayla dedi ki...

Abide bence öyle düşünme sonradan göreceksin ne kadar güzel yaptığını şu an okullarda her türlü mikrop mevcut daha küçükler bak gör bağışıklıkları güçlenince nasıl olacak.Sen böyle yetiştirerek bir şekilde ileriye de yatırım yapıyorsun çocuğun için .Bak gör bu beslenme alışkanlığı ileride bir çok hastalıktan koruyacak kuzunu.

ayak izleri-sevgi dedi ki...

aylacım bende dilayı hazır yemekten elimden geldiğince uzak tutmaya çalışıyorum.. aynen senin gibi düşünüyorum, alışmazlarsa yadırgarlar.. afferin benim güzel oğluma.. bak ne sağlıklı ne sağlıksız ayırmış..
oburisksinle de allah kavuştursun canım..
sevgiler..

annesiningülü dedi ki...

aynı kafadayız Ayla :)
kesinlikle bizim eve abur cubur giremez :) yanlışlıkla bir seferlik alınsa koca tarafından hiç acımadan çöpe atarım :D ki kendisi de sağlıkçı olduğundan alacağından değil de işte ;) sen anla ;)

Esra dedi ki...

Bizim babanne zaten zorla baktığından, çok bozuluyor eleştiri/öneri aldığında :) Ama eksik olmasın iyi yönleri de çok fazla.
Bu arada not düşeceğim, hani olur ya büyüdükçe arkadaşlarından görüp ille de içmek isterse birşeyler, en az zararlısı gazoz ama sprite filan değil, bildiğin gazoz(uludağ süper mesela). Çoğu anne baba adından ötürü meyve suyu alıyor çocuklarına oysa en fazla katkı maddesi ve kanserojen içerikler onlarda :(

Ayla dedi ki...

Sevgicim teşekkür ederim kaldı 2 gün:)Bazen işe yaradığını görüdükçe seviniyorum.Düşün böyle yemeye alışınca daha sonra kendi iradeleriyle almak isteseler gibi alamyacaklar,zorlama yok,yasak yok:))

Ayla dedi ki...

Bahar bizde de misafir geldiğini zaman girer yalan yok o zamanlar tontalak izinlidir mecburen herkes yerken onun bakması olmaz:)onun dışında da biz eve almıyoruz ne gereği var.Ama benim Erol çok sever ama almaz artık alıştı galiba:))

Ayla dedi ki...

Esra bizimkide öyle;)idare ediyoruz bir şekilde işte.Allahtan annem var benim tam zamanlı zaten bakmazdı.

Tabii tabii mevye suyu kesinlikle masum değil bu konuda çok yanlış biliyorlar.Bana ayla çocuğa bari meyvesuyu al dediler yemekte kuru kuru boğazından geçmez diye karşı çıkıyorum aslında en zararlıları onlar diye ev sıkıyor yapıyoruz birşeyler ama misafirliğie gidince bu kurallar hep bozuluyor yapacak birşey yok.Ben de meyvesuyu içmem yani markette satılanları