Çarşamba, Eylül 28, 2011

Karar


En büyük hayallerimden biridir en iyi sohbet arkadaşım olman.

Dertlerimi açabileceğim,kaygılarımı paylaşabileceğim,sevinçlerimde birlikte coşabileceğim aynı düşünmesek bile hatta bazen birbirimizi anlayamasak da fikirlerime saygı duyabileceğin biri ol isterim.İnşallah olacaksın da yani öyle umut ediyorum.Üzüntülü anımda elinle göğsünle vurarak sadece Eya var Eya dediğinde tüm hüznümü bedenimden çekip almıştın ya tek cümlenle bunu başarmıştın ya acaba o an sohbet etsek birlikte neler hissederdim.

Yaşamayan anlamıyor oğlum o yüzden bugün bu satırlar sadece sana.Boşver dediler,herşey olacağına varır dediler, heee taktığın bu muydu deyip hüznümü minicik bıraktılar.Kendimi yalnız hissettim bu günlerde, aslında yalnızlığı bu sebepten kendim seçtim sırt çevirdim her olaya.Hiç bu kadar suskun olmamıştım ben, lal oldu dilim her bir tanıdığa.Sanki tüm dünya karşıydı bana.Yani tüm dünyada ki insanların işi gücü yokmuş gibi kol kola girmiş önümüze kim gelirse gelsin Ayla’ya tekme der gibiydi.Tüm dünya yetmezmiş gibi duvarlarda geldi üzerime üzerime....

Büyüdüğünde hata yapmana izin vereceğim bunu bil.Annanen ve deden de izin vermişti bana.Sabaha kadar bazen konuştular bazı seçimlerimin ileride beni mutsuz edebileceğini dilleri döndüğünce anlattılar ama yine de hep aynı sözle bitirdiler ‘bu hayat senin yine kararı kendin vereceksin'.

Böyle diyeceğim ben de sana hiç anlatmamak olmaz,kendi fikirlerimi söyleyip bu hayat senin diyip kararına saygı göstereceğim .Belki kararlarından sebep canım acıyacak elimden geldiğince belli etmemeye çalışacağım.Bir gün yanıma gelip de haklıymışsın anne dediğinde eee ben sana dememiş miydim de demeyeceğim sadece başını göğsüme yaslayıp saçlarını  okşayıp,hüznünü paylaşacağım. Biliyorum çünkü kelimeler böyle durumlarda kifayetsiz kalıyor yaşayarak öğreniliyor herşey aynı yollardan biz çoktan geçtik

O gün gelene kadar maalesef bazı konularda senin adına karar vermek durumundayız babanla.Bazen tıkanıyorum yalan yok doğru-yanlış konusunda.İnsanın kendi adına karar vermek inan çok kolay ama konu evladın adına karar vermek olunca milyon kere milyon düşünmek zorunda kalıp kayışları sıyırıyorsun haberin ola.

İyiliğin için Allahın izniyle bir konuyu hızlandırma kararı aldık ve ilk adımı attık.İnşallah senin için hayırlı olur.Seni seviyorum ve bu kararla birlikte yakında bu sözleri senden duymayı umut edip sırt çevirdiğim güneşe tekrar yüzümü dönüyorum.

Not:Tontalağım bugün bir testin vardı senin.Gelişim testi ve ilk testin.Alıcı dil,kelime testi,algılama bla bla bla kendi yaşının üstünde perfonsman sergilemişsin aslında etik olarak yaş söylemiyorlarmış da bilirsin anneni bana söylediler 6 yaşa yakın dediler.Tek sorun ifade edici dil yani tontalakca konuşman.İnşallah bunu da en yakın zamanda halledeceğiz, yani babanla öyle umut ediyoruz....

25 yorum:

abide dedi ki...

Ayyyy bak şimdi çok merak ettim.Ne kararı aldınız canım ? Gelişim testinin,kararla bir ilgisi varmı? Maşallah eraya yaşının kat kat üstünde çıkmış :)

annesiningülü dedi ki...

Tahtaya vuralım, nazar değmesin tontalağa ;)
Karar'ı merak ettim ama ısrar yok ne diye ;)

Ayla dedi ki...

Abide gelişim testini okulda her çocuğa uyguluyorlar bizim kararımızla alakası yok hatta yazıyı yazdıktan sonra haber verdiler not olarak iliştirdim.Kararımız Allahın da izniye konuşması ile ilgili bir olay cumartesi yapacaklarımızdan sonra yazsam olur mu?Eğer tontalakça konuşuyor ya biraz yıpranıyor çocuğum kendini ifade etmekte.

Ayla dedi ki...

Bahar teşekkürler ederim.Sizin sormanız anormal değilde kocamın sorması garip geldi uzun zamandır böyle kahkaha atmamıştım.Öyle esrarengiz yazmışım ki erol bana soruyor Ayla biz ne karar aldık diye.Hey dedim yumurtaya can veren rabbim...

Konuşabilmesi bir takım şeyler yapacağı,yazacağımda şu an faaliyete geçmedik cumartesi gidelim yazacağım.

Sibelbek dedi ki...

Her şey güzel olacak ;)

Ayla dedi ki...

Sibel inşallah öyle umut ediyorum bende...

gülay dedi ki...

Ayla'cığım sanırım bir çok insan bu konuda sana aynı şeyi söylemiştir ama olsun 12475. kişi olmayı göze alarak ben de söyleyeceğim:)
İçiniz rahat olsun istiyorsan pek tabi ki git derim ama biliyorum ki Eray'ın hiç bir sıkıntısı yok biz tontalakça anlamıyorsak bunda Eray'ın suçu ne;)

İMZA:5 yaşına kadar neredeyse hiç konuşmayan ardından hepimizi kıskançlıktan öldüren akademik başarılara imza atan abi sahibi uzaylı anne;)

nohut oda dedi ki...

konusma terapısı uygulamayı dusunuorsunuz sanırım cok ıyı bır karar cocugun ıcın en dogru karar olur gelımı adına ıse emınım cevrende ne gerek var vs ler duyuyorsundur kocaman bır BOSVER cocuk senın her turlu kararda senındır ve en dogrusudur...

Ayla dedi ki...

Evet Gülcan Eray için konuşma terapisi almaya karar verdik gitmeden o yüzden yazmak istemedim.Gitmeden önce uygulanacak prosedür varmış mesela kulak burun boğaz uzmanına gitmek gibi cumartesi önce dr gidip o testleri yapacağız, sonra nörolajiye ihtiyaç duyarlarsa gönderebilirlermiş biz o konuda sorun oldugunu düşünmüyoruz. Bu haftadan sonra da inşallah diğer şeylerde Allahın izniyle bir sorun çıkmazsa konuşmaa terapisine başlayacağız.Kesinlikle haklısın zamanını bekle, abartma ,erkek çocuklar geç konuşur söylemleri var beni bunaltıyorlar.Öyle dedik eşimle bu çocuk bizim çocuğumuz kararı da biz vereceğiz.Yaşamayan anlamıyor çocuğum kendini ifade edemeyince üzülüyor...Herşeyin hayırlısı olur inşallah

Ayla dedi ki...

Gülay normal şartlarda yani Eray okula başlamasaydı gitmeyebilirdik, zamanı bekleyebilirdik.Çünkü evde sorun yaşamıyoruz.Annane, babaanne, dedeler tontalakçıyı ana dilleri gibi biliyor.Eray bunalmıyor.Ama okula başladı.Arkadaşlarına özellikle öğretmenine kendini ifade edemiyor,hırçınlaşabiliyor.Bu hırçınlığın sonra aşamamaktan korkuyoruz.Düşün oryantasyon döneminde öğretmen dışarıya çıkıyor gılı gılı ne demek diyor sürekli söylediği bir kelime.Gılı gılı teşekkür ederim demek.Öğretmeni ya bir şey verdi, ya tabağına yemek konuldu ya kalem verdi ya çişe tuttu çocuğum öğretmenine teşekkür ederim diyor ama öğretmen öylece bakıyor.Eray karşılık bekler herzaman öyleydi.Rica ederim deriz,önemli değil deriz.Üzülüyor.Dediğim gibi okula gitmesek bekleyebilirdik en azından deneyeceğiz.

Aslında biliyor musun birşey itiraf edeyim ben tontalakçayı çok seviyorum çok.Bir görsen çok tatlı konuşuyor:))

seda dedi ki...

benim kuzumda henüz konuşamıyor..onun içinde bizim içinde çok zor..inşallah cumartesi ne yapıcaksanız hayırlısıyla sonuçlanır bizde okuruz..

Ayla dedi ki...

Seda oğlun kaç yaşında.Hiç mi konuşmuyor bizim ki gibi kendine ait bir lisanı mı var.Cumartesi ilk aşama kulak-burun-boğaza gitmek sonra konuşma terapistine gideceğiz sonuca göre.O yüzden gelişmeleri buradan yazacağım inşallah belki birilerinin işine yarar.

Eminim zordur sizin içinde,Allah yardımcınız olsun.

Adsız dedi ki...

Ayla hanım,

Üzüntünüzü çok iyi anlıyorum, benim oğlum da yaşıtlarından geç konuştu, ben de bıcır bıcır cümleler kurarak konuşan yaşıtlarını gördükçe çok üzülürdüm. Kuzenim kızı da beş yaşında anne-baba dışında hiç bir kelimeyi düzgün söylemiyordu, onlar da konuşma terapisine başladılar ve çok güzel sonuç aldılar, şimdi yaşıtlarından hiç bir farkı yok. Terapiye şimdi başlamakla çok iyi yapmışsınız, kuzenim de fiziksel veya zihinsel bir problemi olmadığı için etraftan aman sen de bu kadar abartmayın eninde sonunda konuşur şeklindeki konuşmalara kulak asarak terapiye altı yaşına girdiğinde başladı, bu yüzden kızı ilkokula bir sene kadar geç başlamak zorunda kaldı. Siz en iyisini yapmışsınız gerek yoksa da bir şey kaybetmezsiniz ama hiç değilse içiniz rahat olur. Onlar bizim en kıymetlilerimiz tabi ki onlar için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Ama benim kanaatim anneanne-babaanne ile kaldığı, onlar da yanlış da söylese her dediğini anladığı için konuşması öyle gelişmiştir, dolayısıyla uzun süreli bir terapiye ihtiyacı olmayacaktır müsterih olun. Çocuklar konuşmaya başladığı andan itibaren bir kelimeyi yanlış söylediğinde onu anladığımızı belirtmeli, ama her seferinde mutlaka doğru halini söylemeliymişiz. Oğlumun bebekçe konuşması o kadar hoşumuza gidiyordu ki biz de kelimeleri oğlumun söylediği gibi söylüyorduk, meğer yanlış yapıyormuşuz.

Selda

Ayla dedi ki...

Selda hanım yorumunuz için çok teşekkür ederim böyle durumlarda bu yorumlarla yüreğime su serpiliyor inanın bana.Diyorsunuz ki beni anlayan birileri var.Çevremde bunu yapan pek kimse olmadı, abarttığımı düşündüler en iyisi susmak dedim,sadece buraya yazıyorum o yüzden.Aslında oturup düşündüğümde geç bile kalmışız keşke kimseleri dinlemeyip 1 sene önce başlasaymışız da dedim ama yine de daha da geç olabilirdi,silkelendik.

Onu yaptık aslında yani anladığımızı belirttik ve doğrusunu biz telaffuz ettik,tontalakça konuşmasını çok sevsek de onun gibi hiç konuşmadık.Bunu annane-babaannede Allah için evde uyguladı.Ama yine de doğru kelimeyi söylemiyor, dili dönmüyor belkide.Biz doğru kelimeyi çok fazla söyleyip de ısrar etmek istemedik, kendini başarısız hissetmesin,içine kapanmasın diye.O bizle tontaklakça konuştu biz doğru lisanla konuştuk yine de olmadı.Belki bir yerlerde yanlış yapıyoruz bulamıyoruz.O yüzden böyle bir karar aldık.Bu kararla birlikte içimiz aydınlandı,yüreğimiz umutlandı

Desteğiniz için teşekkür ederim.

hypo dedi ki...

tebrik ederim Eray'ı.
bu konuşma olayını fazla büyütmeyin, lütfen.
ben küçükkken kekemeymişim.
bak şimdi beni zor susturuyorlar:)

Ayla dedi ki...

Cüneyt teşekkür ederiz de yorum yazarsan böyle bir yorum atacağını adım kadar emindim daha ne olsun:))Büyütmek demeyelim.Çocuğumuz okulda kendini ifade edemiyor.Sohbet etmenin kuralıdır bu.SEN konuşursun karşından cevap ya da birşeyler beklersin.Anlaşılmamak birileri tarafından çok zor birşeydir zaman zaman hepimizin başına gelmiştir,aynı dili konuştuğumuz halde hemde.Bunu 3 yaşını yeni bitirmiş bir çocuk yaşıyor.O yüzden büyütmek demeyelim mesela kaygılandık ve çözüm aradık diyelim olmaz mı

hypo dedi ki...

eray'ı en çok ben anlarım.
çünkü onun yaşadığı sıkıntıları bende yaşadım.
sizin dışarıdan, nasıl davrandığınızı bilmiyorum ama en ufak bir evhamlığınızı ve üzüntünüzü hissettiğinde bu Eray'ım için bir yıkıntı olur. lütfen dik durun.

Ayla dedi ki...

Cüneyt biz hiç boynumuzu eğmedik ki:))Yanındayken hayat devam ediyor hatta yanımızda yokken bile hayat devam ediyor.Sürekli düşünen bir aileyiz biz evladımız için en iyisi nasıl olur diye.Biz ve Eray iyiyiz saol düşündüğün için.

seda dedi ki...

bu ayın 27.sinde aylacım tam 2,5 yaşı dolucak gencerimin..aslında bişeyler söylüyor benim oğlum, eray'ın durumunu çokta bilmiyorum..eray kaç yaşında neleri söylüyor ya da nasıl söylüyor bilmiyorum..gencer baba,mama,meme,happa,döt ve anne yerine nenne ve birisini çağırmak istediği zaman ismini söyleyemediği için yeğe diye bir şey uydurdu:-)başka bir şey yok henüz..ama bizm doktorumuz problem olmadığını söyledi..erkek çocuklarında dil 3 yaşından sonra aktiflleşir 6-7 ayı daha var endişelenmeyin dedi..siz de ki durumu nasıl..cumartesi detaylı yazarsın okurum canım..endişelenme inşallah en kısa zamanda konuşması düzelir..

Ayla dedi ki...

Seda Erayda 3 yaşını yeni Ağustos sonunda bitirdi aslında Erayda epey kelime var sadece doğru dürüst cümle kurmuyor, aslında şöyle cümleleri de kendi dilinde kuruyor.Ben cumartesi yazdım ama randevu saati salıya değiştirildi :( Oradan aldığım bilgileri buradan yazacağım belki faydalanan olur.Mesela kaç yaşında geçikmeden bahsedebiliriz diye sorarım.Sonuçta bu kişiler işlerinin uzmanı

İkiz Annesi dedi ki...

Canım öncelikle Eray'a 41 kere maşallah diyeyim.

Sen etrafında söylenenlere hiç kulak asma bizim evladımızı bizden daha iyi kimse bilemez ve anlayamaz.Berrağın gecelerce öksürdüğü iki adım koştuğunda morardığı dönemlerde ben doktor doktor dolaşmıştım da bana ne diye bu kadar üsteliyorsun nasıl olsa geçer çocuktur diye bin tane laf söylemişlerdi.
Meğerse kuzumun yüzde yüze varan büyüklükte geniz eti varmış ve uyku esnasında ölebilirmiş bile eğer biz geç kalsaymışız ya da sürekli geniz akıntısından dolayı kalp romatizması olabilirmiş Allah korudu kuzumu.
Bu nedenle bana etraftan özellikle de çocuklarımın sağlığı ile ilgili saçma yorumlar geldiğinde kulaklarımı tıkıyorum ve bildiğimi doğru olanı yapıyorum.
Seni de ayrıca tebrik ederim her anne - baba maalesef böyle düşünmediği için ilerleyen dönemlerde geç kalınmışlıktan yaşanan pişmanlıklar oluyor.
İnşallah kısa dönemde etkili sonuçlar alırsınız canım benim.
Uzun oldu kusuruma bakma küçük prensi ve seni kocaman öpüyoruz:)

Ayla dedi ki...

Aylin teşekkür ederim.Aslında ben çok önceden gitmek istedim. Erol'a erkek çocuklar geç konuşur dediler çevresi biraz etkilendi sanırım beklememizi istedi. Erol da benim gibi düşünseydi kimseyi takmadan bir yıl öncede giderdim ben.Seninde dediğin gibi çcouklarımızı bizden başka kimse iyi tanıyamaz.Sende çevreni dinlememekle çok iyi yapmışsın,kararlı olmak lazım bu durumlarda.Zaten kafamda bir sürü kaygı var birde buna çevre eklenince en iyisi susayım diyorum,iyi ki bu blog var.

Nil dedi ki...

Aylam , güzel arkadaşım benim. Anneyiz elbette evlatlarımız için en güzelini isteriz. Biz onlara herşeyi söyleyelim ama etraftakiler tek söz etmesin isteriz. Kargaya yavrusu şahin mi görünürmüş ne ? o misal. Bir kere Eray o kadar şanslı ki sizin gibi ebeveynlere sahip olduğu için. Benim kuzenim konuşamayan oğluna kanarya suyu içirdi desem inanır mısın? Sonuç mu susmayan bir Emremiz var.

Ben tontalağı çok ama çok seviyorum.

sana bir sır vereyim mi? kararınız hakkında.. aklıma ilk ne gelmiş olabilir sence ?? :D

Ayla dedi ki...

Nilhan Eray hakkında konuştuları zaman çoğu zaman umursamıyorum sadece Erayın yanında konuşuyorlarsa inanılmaz sinirleniyorum.Çünkü anlıyor herşeyi,bir bakışı var bir görsen üzülüyor.

Valla bambaşka şey geldi aklıma bir tahmin bu kadar mı kötü olabilir.Ahh keşke ama galiba biz o defteri kapadık:)Tabii büyük konuşmamak lazım,hayat süprizlerle dolu ve ne getireceğini kimse bilemez....

didem dedi ki...

Buyuyunce hata yapmana izin verecegim demissin ya cok hosuma gitti o!