Salı, Şubat 10, 2015

Gazi Müzesi ve Amisos Tepesi


Samsun 16 Eylül 1928; saat sekizi çeyrek geçiyor. Yazı odasındayım. İsmet Paşa'yı beklerken bu satırları yazıyorum. Samsun'a üçüncü defadır geliyorum. İlk gelişim malumdur, tarihi gözümün önünde, büro üstünde duran uzun cigara kutusunun kapağında okuyorum: 19 Mayıs 1335. Ondan sonra bir defa daha gelmişim. Takriben 4 sene evvel, bir gelişimde de tarihini yukarıda tespit ettim. İsmet Paşa geldi yazıyı bırakıyorum.

                                                                                                                        Gazi Mustafa Kemal

Gazi müzesi aslında 1902 yılında Mantıka Palas adıyla otel olarak inşa edilmiş.19 Mayıs 1919 tarihinde 9.Ordu Müfettişi Mustafa Kemal'in Samsun'a geleceğini haber alındığında hizmet dışı otel düzenlenerek Gazi'nin hizmetine verilmiş. Mustafa Kemal 25 Mayıs 1919 tarihine kadar burada konaklamış. Son gelişinde müzede sergilen deftere yukarıdaki sözleri not etmiş.

Müze içerisinde Atatürk'ün çalışma odası, yatak odası, toplantı salonları, kişisel eşyalar, Atatürk'e ait fotoğraflar ve belgeler bulunmakta. Müzeye giriş ücretsiz. Çocuklar Gazi Müzesini çok sevdi.

Bir ara Eray banane ben İstiklal Marşını söyleyeceğim diye tutturup milleti hazır ola geçirmiş olabilir. Fena mı oldu canım Marşımızı dinledik..


Mustafa Kemal ile 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan 18 Arkadaşı

 
Onuncu Yıl Nutkunun aslı
 
 


Seyahat çantası
 

Ertesi gün Amisos eski adıyla Baruthane Tepesine çıktık. Samsun'u bir kez teleferikten izlemek istedik ama bir hafta bakımda olacağını öğrendiğimizde Eray çok üzüldü. Demek ki kısmet değilmiş.

Amisos tepesindeki timülüslerdeki mezar odaları korunmaya alınmadan önce defineciler tarafından keşfedilmiş ve soyulmuş. Bu nedenle mezar yapıların bazıları hasarlı durumdaymış.Yine geç kalmışız kültürümüzü korumakta.

Amisos tepesinden anne-oğul bir kare
 


Amisos tepesi fotoğraf çektirmek için çok uygun olduğu için bol bol fotoğraf çektirdik.



Bizden Samsun gezisi bu kadar. Ne diyoruz efenim bir dahaki gezimizde görüşmek üzere esen kalın..




Samsun Gazi Müzesi :27/01/2015
Amisos(Baruthane Tepesi) 28/01/2015

4 yorum:

deeptone dedi ki...

aklımda olsun görmedim duymadım amaaaa üstten 2. foto ve ana oğul ve sonaki fotolar ne güzel kiii :)

Ayla dedi ki...

deeptone teşekkür ederim. Bu aralar bol bol fotoğraf çektiriyoruz oğlumla, sanki yılların geri dönmeyeceğini yeni idrak etmiş gibi :)

deeptone dedi ki...

ne güzel iyi olmuş ki bu idrak. hep mutlu neşeli sevgi dolu olun ki ama yaaa :)

Ayla dedi ki...

Amin inşallah...