Cuma, Şubat 06, 2015

Amazon Köyü


Amazonlar tamamen kadın savaşçılardan oluşan bir ulus. Bazı tarihçiler Temiskira'yı (Terme-bu arada aslen Terme'li olduğumu söylemiş miydim?) Amazonların anayurdu olarak işaret eder.

Amazon kelimesinin memesiz anlamına geldiği en fazla kabul edilen görüş. Daha iyi ok atabilmek için sağ göğüslerini kestikleri ve böylece sağ omuz ve kolun gelişmesini sağladıkları rivayet edilir. Merak etmişimdir bu kadınlar köylerine neden erkek sokmaz. Erkeklere olan bu öfkenin, kinin kaynağı nedir. Bir kaynağa göre bu konuda iki rivayet varmış.

Birine göre erkekler civar topluluklara yaptıkları akınlar sırasında pusuya düşürülmüş ve öldürülmüş. Bunun üzerine kadınlar silahlanmış. Bir başka rivayete göre ise Amazonların köle olarak kullandığı erkekler Anadolu'da Zeus adından bir baş tanrının ortaya çıktığını duyar ve bununla böbürlenmeye başlarlar. Öfkelenen Amazonlar o gece bütün erkekleri öldürür, çocukları ise sakat bırakırlar. Bundan sonra Amazonlar ülkelerine erkeklerin girmesini yasaklar.

Amazon Savaşcıları savaş sonrası istirahat de

Soylarının devamı içinde komşu kabilelere bazı dönemlerde ziyarette bulunurlarmış. Doğan erkek çocuklar babaya teslim edilir, kız çocuklar ise anneleri tarafından büyütülerek tarım, avcılık ve savaşçılık konusunda yetiştirirlermiş.

Amazonların anayurdu Terme kabul edildiği için Amazonlar Samsun ve yöresinin tarihi ve kültürel değerlerinden görülüyor. Amazonlar adına her yıl Terme ilçesinde bir festival düzenleniyor. İnşallah bir gün o festivale de gitmek kısmet olur.

Samsun Büyük Şehir Belediyesi 2.5 dönümlük bir araziye yapay Amazon adası inşa ettirerek tüm ulusların ziyaretine sunmuş. Bu adada; Amazon köyü, Büyük Amazon Savaşçı heykeli, Sağ ve sol Anadolu aslanları, Amazon kanalı var.

Amazon köyünde balmumu heykelleri, günlük yaşamların anlatıldığı çadırlar bulunuyor. Eray'ın bu köyde en çok dikkatini çeken zincire vurulmuş erkek köleler oldu. Çocuğum adamın başından bir türlü ayrılamadı. Hatta öğretmenine telefonda kadınlar erkekleri zincire vurmuş. Erkekler gerçek gibiydi biliyor musunuz öğretmenin kılları bile vardı dedi.

Zincire vurulmuş köle Eray'ın dikkatini çok çekti



Amazonlar savaş planı yaparken

Kraliçe Hippolyte ve Muhafızı

 
 
Büyük Amazon Savaşçısı

Amazonların Çadırları

 
Amazon Kanalı
Ben köyü ve köyün kurulduğu manzarayı beğendim.Yüksekte olduğu için yanlız çok rüzgar vardı. Oyalanmadan dayımın evinin yolunu tuttuk.

Amazon Adası :26/01/2015

2 yorum:

Unknown dedi ki...

:) Eray'a çok güldüm. İyi ki Amazon'lar yaşamış.
Samsun'da böyle bir müze kurulmasına sevindim.

Ayla dedi ki...

Safiye hanım; çocukların bakışı bazen çok değişik olabiliyor, çoğu zaman da komik..

Samsun'da bir sürü müze varmış bizim haberimiz yokmuş Eray bahanesiyle gezmiş olduk bizde