Pazartesi, Nisan 09, 2012

The Hunger Games-Açlık Oyunları


Tontalağımla babası babaannenin köy evine patates ekmeye gideceklerdi malum babaanneler artık sezonu açtı. Ben de eskisi gibi kendi başıma bir program yapmak istedim.Ne kadar çok kalabalığı sevsem de ara sıra yalnızlığı ararım.Çok özlemişim tek başına vakit geçirmeyi. Yolda beni bıraktılar metro ile gideceğim yere gittim önce D&R da biraz gezerim dedim lakin o kadar çok kalabalıktı ki alacağımı alıp kendimi dışarıya attım.Sonra uzun zamandır gitmek isteyip gidemediğim filme yani Açlık oyunlarına girdim.Biliyorum artık herkese böhh geldi bu konudan.

Filmin konusu: Bir zamanlar Kuzey Amerika olarak bilinen bir yerin yıkıntıları içerisinde Panem ulusu yaşamaktadır.Başkent Capitol’ün etrafında 12 bölge bulunmaktadır.Capitol şiddetli ve acımasızdır ve bölgeler bir hat boyunca sıralanmıştır.Onların her biri her yıl yapılan Açlık oyunlarına katılmak zorundadır.Yarışma için her bir bölgeden yaşları 12 ila 18 arasında değişen birer erkek ve bir kız çocuğu göndermek durumundadır . Gidecek kişiler kura ile belirlenir.12. mıntıka da Prim'in adı kuradan çıkınca ablası Katniss kardeşinin yerine gönüllü olarak Açlık oyunlarına katılır.


Yönetmen :Gray Ross
Görüntü Yönetmeni:Tom Stern 
Oyuncular:Jennifer Lawrence,Josh Hutcherson,Liam Hemsworth,Woody Harrelson,Alexander Ludwigawrence,Josh Hutcherson,Liam Hemsworth ,Woody Harrelson,Alexander Ludwig

Filmin görselliğine hiçbirşey diyemem gerçekten görsellik iyiydi yani  sadece o kadar.Filmi kitabın motamot* bir çevirisi olmadığı için değil beğenmeme nedenim. Filmi beğenmedim çünkü filmin bir ruhu, bir duygusu yoktu.Filmde sahneler arasında kopukluklar,keskin geçişler vardı. Arena kısmı ise inanılmaz zayıftı.Kitap da kişilerin karakterleri çok iyi analiz edilmişti.Film de bu o kadar yüzeysel kalmıştı ki o kişi neyi neden yapıyor belli bile değildi(kitabı okumayan öylece bakar yani)Kısacası ben beklediğimi bulamadım.

*Kitapta isyanın simgesi olan alaycı kuş iğnesini Belediye başkanının kızı Magde vermişti ve sonraki bölümlerde çıkacak çok özel bir anlamı vardı.Ama filmde bu iğneyi herhangi bir yerden aldı sıradan bir anlamı varmış gibi....

19 yorum:

Nil dedi ki...

Kitaptan sonra çok yavan kalıyor değil mi? Hypo bana bir yorum yazmıştı "filmi yerden yere vurmana rağmen seyredeceğim:)"

Hakikaten kitabı okumayan bişey anlamaz.

Ayla dedi ki...

Nilhan bence yavanda da öte duygu yoktu filmde ya da ruh mu demeli:(( Hypo zaten başka bir inceleme konusu aman sakın duymasın:))

Gerçekten öyle kitabı okuduğun için sebep-sonuç ilişkisi ya da neyi neden yaptığını anlayabiliyorsun....Neyse sonucta aklımda kalmadı

Nil dedi ki...

diğerlerine gitmem zaten. ara ara kitabı okur izliyormuş havasına girerim ben :)

Ayla dedi ki...

Nilhan bak bu güzel fikir.Yok yok kitapların dünyası gerçekten çok başka dün yine anladım ben:))

hypo dedi ki...

yani sataşma var:)
kitabını okumak istemiyorum çünkü başrol oyuncusu kızcağız geçen sene oscar'a adaydı.
bu yüzden filmi seyretmek daha mantıklı.
bir de bir gün beni inceleyin bakalım, hakkımda ne yazılacak?:)

Ayla dedi ki...

Hypo nerden çıkardın sataşmayı hani beşiktaşın bir sloganı var ya onu sen iyi bilirsin Çarşı herşeye karşı hah işte onun gibisin sadece onu demek istedim.

Kızın oyunculuğa gelince güzeldi aman aman bir oyuncluk yoktu ortada bence yani sonuçta ben bir otorite değilim.Düşünüyordum da atsınlar beni oraya onun kadar bir oyuncluk çıkarırdım galiba

Nil dedi ki...

oscara aday olduğunu bilmiyordum. ama oradaki haraçlardan biri de "the orphan" filminin başrol oyuncusuymuş. şu rue yu nasıl öldürdüğünü anlatan, katniss e saldıran kız vardı ya. -ki ben o filmden çok etkilenmiştim.

hypo yorumlarını ben de merak edeceğim.hakkında yazılacak şey çok be hypo :)

Nil dedi ki...

haha tontalağın oyunculuk genini kimden aldığını deşifre ettin Aylam :)

Ayla dedi ki...

Evet evet o kız sen söyleyene kadar anlamamıştım lakin ben o filmi seyretmedim.Rue'yu oynayan kız çok tatlıydı dimi?Bak o kızı ben çok sevdim.

Nilhan oyunculuk konusunu açık etmek istemedim ama ne yapayım ağzımdan kaçtı;)

abide berkman dedi ki...

Ben kitabı okumadığıma göre aradaki kopuklukları anlamam herhalde :)

Ayla dedi ki...

Abide bilmiyorum ki kitabı okumadığın için sevebilirsin belki eksik yanlarını okumadığın için ama ben beklediğimi bulamadım:))

Yunkabu dedi ki...

okumamışken izlesem iyi olacak..
yalnız vakit geçirebilmene sevindim Aylacım. iyi geliyor insana..

our twins of N.Y./SEYHAN dedi ki...

Ayla bu filmi herkes oyle konustu ki; ama ben kitabini oncelikli okumaya karar verip, bugun kutuphaneye gittim. lakin kitap suan baskasindaymis. 3 hafta sonra gelecekmis, baska bir kutuphaneden isteyebileceklerini soylediler. ona da haftaya gonderecekmis. bnde ok. dedim gelince haber verecekler gidip alicam. sabirsizlaniyorum:))

Ayla dedi ki...

Fulyacım kesinlikle kitabı okuyunca insan filmde aradığını bulamıyor.Kesinlikle bu yanlızlık iyi geldi bana:))

Ayla dedi ki...

Seyhan güzel kitaptı yanlız ilki ikinciye göre vasat sakın pes etme kurgu gerçekten güzel eminim beğeneceksin.Evet evet hala burada en çok satılan kitaplar arasında.

Gulcin dedi ki...

Ayla tam da senin dedigin gibi hissettim ben de hatta neredeyse aynisini yazdim. Kitabi okumadim ben ama yok filmi begenmedim. Simdi kitabi okumali mi karar vermeye calisiyorum
eline saglik
sevgiler

Ayla dedi ki...

Gülçin normalde yazılarını takip eden biriyim lakin bu yazıyı nasıl kaçırdım diye dönüp baktım çünkü Pazar yazmışsın bizde Pazar resmi tatil bloglara bakmıyorum evde ilgilenilecek bir tontalak var:))

Kiminle konuştuysam iyi filmdi falan diyorlardı artık kendimden şüphe etmeye başlamıştım.Güzel değildi kopukluklar rahatsız edici düzeydeydi.

Fantastik tarzı kitaplardan hoşlanıyorsan eğer tavsiye ederim.Lakin ilk kitapta aradığını bence bulamayacaksın:)kurgu diğer kitaplarda iyi hatta hikaye o zaman sağlamlaşıyor.Ben bu seriyi sevdim.

Gulcin dedi ki...

o zaman sabirli oldugum bir donem okuyorum ben bunlari Ayla cok tesekkurler bu detay icin. Yoksa taniyorum kendimi birakirdim ilk kitapta :)
sevgiler

Ayla dedi ki...

Rica ederim:)