Pazartesi, Haziran 06, 2011

Kara kaplı defter

Annemin doğum gününde geldi aklıma işte.Anne sen tam gününde mi yazılmışsın yani gerçekten 1 haziranda mı doğdun dedim. Hani derler ya fındık zamanı, güz zamanı,pirinç tarlaya atıldığı zaman ya da ne bilim çay zamanı doğmuşumda .....Aaaa tabii ki tam zamanında yazıldık benim babam öyle şeylere çok dikkat edermiş, çok titiz adammış.Hata dedenin kara kaplı bir defteri vardı demeye kalmadan benim gözlerim parladı.

Kara kaplı defter mi?

Evet evet kara kaplı bir defteri vardı. Kısa kısa o deftere o gün anlamlı, özel ya da kötü bir şey oldu ise not edermiş. Şu evlendi, şu doğdu, şu öldü ya da kendisini kızdıran bir olay var ise onun üzerine bir iki cümle karalarmış dedi benim gözler daha da bir parladı. Ama anne benim bu zamana kadar bu defterden neden haberim yok diye serzenişte bulunurken hüzünlendi hem de çok. Sahip çıkamadım deftere, halbuki sürekli aklımda. Babama ait anıların olduğu o defterin bende olmasını çok isterdim zaten ben küçüktüm şimdi nerede hiç bilmiyorum dedi.

Beynim sürekli kara kaplı defter, kara kaplı defter diye sayıklayıp durdu. Kimbilir ne anılar, ne sırlar, ne acılar, ne mutluluklar ne umutlar, ne sevinçler barındırıyor bünyesinde.Annanem zilyon tane anısını anlatmıştı neden bu defterden hiç bahsetmemişti? Hemen bilir kişiye yani annaneme telefon açtım. Hadi annanem dökül bakayım kara kaplı defter hakkında ne biliyorsun dedim? Tabii kadının devreleri karıştı ne defteri ,ne kara kaplısı demeye kalmadan annem anlattı dedemin defteriymiş dedim.Haa evet evet yazardı, not ederdi demeye kalmadan annane annem nerede olduğu bilmiyor ama ben o defterin benim olmasını çok istiyorum benim için çok önemli acele etme hem de hiç acele etme hafızanın en ücra köşelerinde bir gezintiye çık bakalım belki hatırlarsın ne olur annanemmmmm.Bir yerlere çıkmaya gerek yok o defterin nerede olduğunu ben biliyorum der demez sevinç çığlıkları attım. Deden öldükten sonra dedenin kardeşi almaya geldi dedi, yoksa verdin mi diye bir höykürdüm yan odadaki müdürüm kesin böğürmemi duymuştur.Evet verdim ısrar etti vermem için zaten başımda çok sıkıntı vardı o aralar verdim dedi ben çok üzüldüm.

Dedemi hiç tanımadım, hatta annem bile doğru dürüst tanımamış babasını, annem 7 yaşında iken ölmüş. Kim ne anlatırsa anlatsın dedem hakkında o defter dedem ile ilgili başka bir pencere açacaktı bana. O defterin cümleleri arasında gezinirken dedemi bir nebze daha tanıma fırsatım olacaktı hem de kendi kelimeleri ile. Olmadı ama aklımda.Samsuna gittiğimde bir hafiye gibi peşine düşeceğim defterin.Çok umudum yok. Dedemin kardeşleri vefat etmiş, belki çocukları saklamıştır diyorum ama umudum da pek yok:(  Neyse duygusallığa daha fazla geçiş yapmadan dedem ile annanem evlenmeden  önce birbirleri ile atışılarmış ondan bir örnek vereyim de keyfim yerine gelsin.

Dedem ile annanem komşu çocuklarıymış. Dedem annaneme bir türkünün sözlerini söylermiş annanem ise haliyet-i ruhiyesine göre mani ile cevap verirmiş.Dedem dermiş ki;

Penceresi cam cama
Selam söyle amcama
Amcam kızını vermezse
Turşu da kursun fincana

Annanem ise karşılık vermekte gecikmezmiş

Fasulye turşusuna
Gecelim karşısına
Adam aşık olur mu
Kapı bir komşusuna

Eğer dedeme o gün kızgın ise:)

Türkülerin en iyisi
Sinoptan gelir bana
Danışalım müftüye
Layık mıyım ben sana

Kız annane layık mıyım ben sana diye diye gittin emi Allah senin iyiliğini versin  diye  gülmüştük bunları anlattığında.Hadi iyi haftalar herkese:)

16 yorum:

Nil dedi ki...

bayılıyorum şu anneannenin manilerine.
üzüldüm deftere. inşallah bulursun

Ayla dedi ki...

Nilhan oooo bir dünya mani var bizde:)) ara sıra yayınlayacağım hatıra kalsın diye, kayıt altına alınmayınca unutuluyor sonradan, beğenmene sevindim.Defter içinde kısmet diyelim, kısmetse bulalım.

Deli Anne dedi ki...

Ne güzeller Aylam ya.. mis gibi kokuyor bunlar.. eskinin güzelliği, sadeliği, saflığı kokuyorlar.

ASLI dedi ki...

öpüyorum güzel anneannemin ellerinden.Defteri de bulun emi !

Ayla dedi ki...

Deli annem ne güzel bir yorum bu gülümsettin inan bana:)Keşke defteride bulabilseydim o zaman bak gör eskinin saflığını ne güzel anlatacaktım burada.

Ayla dedi ki...

Aslı inşallah bulmayı umut ediyorum. Düşün Eğer bulsaydım dedem o yazdıklarına hangi tarihi attıysa o tarih geldiğinde bende blogumda not şeklinde bugün dedemin tarihinde şunlar olmuş diye yazacaktım.Kısmet bakalım.

hypo dedi ki...

dedenin manisi biraz muallim türküsüne benziyor sanırım:)

Ayla dedi ki...

Hypo;
Galiba okurken gözden kaçtı yine yazayım dedim ki ben bir cümlede' Dedem annaneme bir türkünün sözlerini söylermiş'.Yani mani söyleyen annanem dedem değilmiş. Muallim türküsünü bilmeyen zaten bu dünyada yoktur herhalde.

Sibelbek dedi ki...

inşallah bulursun Aylacım, ne güzel olur...

Ayla dedi ki...

Sibel keşke bulabilsem ne planlarım var o defterle ilgili:))Annanemi ve annemi işleyeceğim tüm yaz.O defter bizim mirasımız diye diye dürteceğim ,gaza getireceğim bakalım.

İkiz Annesi dedi ki...

Canım ne güzel eskilerin aşkları şimdikiler sevindi mi öp öp şarkısını üzülünce de (kapılardan dışarı)Allah belanı versin şarkısını söylüyor birbirine:(
İnşallah bulabilirsin o defteri okurken ben bile heyecanlandım kimbilir ne hatıralar gizlidir içinde.

Ayla dedi ki...

Aylin yeni aşkları tek cümle ile özetlemişsin valla tebrik ederim seni.Gerçekten de öyle.Eski aşklar gibi aşklar nerde herşey malesef çok çabuk tükeniyor.Aylin bulmayı deneyeceğim bakalım kısmet

annesiningülü dedi ki...

çok tatlılarmış.

Ayla dedi ki...

Bahar onları ben hiç yanyana görmedim çok isterdim küçükken bile olsa yanyan oturduklarını görmek isterdim.Annanem çok tatlıdır çok

Adsız dedi ki...

Dedem 1.85 boylarında, ananem 1.50 !:)
Dedem ananeme aşık oluyor ve ananemi çeşmenin başındayken elinden tutup kaçırıyor.
Elinden tuttuğu zamanlar ananemin yaşı 15, dedemin ki 18!
70 yıllık evlilik, 8 çocuk, sayısını anımsayamadığım kadar torun.
Her ikisin de mekanı cennet olsun.

Ayla dedi ki...

Sıradan bir balık çok güzel bir hikaye gülümsettin beni teşekkür ederim.Mekanları cennet olur inşallah.
Benım annanemde senin annanen yaşında kaçmış:)) Bakmış dedem o evden kız alamayacak atının arkasına koyduğu gibi annanemi kaçırmış.Bizimkiler o kadar şanslı değilmiş annanem 29 yaşında 4 çocuğu ile dul kalmış.