Salı, Mart 08, 2011

Kısır döngü

8 mart yani bugün kadına verilen saygı günü mü? yoksa saygısızlık mı?
 bence koca bir saygısızlık biz neyi kutluyoruz Allah aşkına kadın katliamını mı?
 kadınların hala töre cinayetleri adı altında öldürülüşünü mü?
yoksa toplumun yarısından fazlasının evde,sokakta,işyerinde yani kısaca her yerde eğitim düzeyine bakılmaksızın fiziksel ve psikolojik şiddet görmesini mi?
 kız çocuklarının etinden,sütünden,derisinden yararlanmak için eğitim hakkının ellerinden alınıp okula gönderilmeyişini mi?

Bunları görmemezlikten gelirsek kutlayalım, meydanlarda davullar zurnalar eşliğinde halaylar çekelim de çekmesine Olay bu kadar basit değil işte. Göstermelik kutlamalara karnımız tok bizim.

 Aslında bu kısır döngü taaa baba ocağında başlıyor annelerimizin telkinleriyle.Kız çocuğu öyle yapmaz ayıp,böyle yapmaz günah denilerek baskılanıyor. Erkek çocuğu da tersine erkekler ağlamaz, erkek güçlüdür, erkek yapar ,erkek eder ,aman da oğlumun pipisi var denilerek egolar tavan yaptırılıyor.Kadın baba ocağından koca ocağına (!)geçince hiçbirşey değişmediği gibi fiziksel, psikolojik şiddetin babasını görüyor.

İşyerinde durum farklı mı peki aynı eğitim düzeyinde, aynı şartlarda olursa olsunlar erkek kadından daha fazla kazanıyor ya da terfi sözkonusu ise tercihlerini erkeklerden yana kullanıyorlar ne acı. Kadın fiziksel şiddet gördüğü zaman şikayetçi olsa da durum değişmiyor.Sözüm ona her evde olur böyle şeyler denilerek ,biraz pışpışlanarak,biraz korkutularak* arabulucular(aile fertleri olur, polisler olur anasını satayım(!) bir arabulucu hep olur) işi hallediyor.Kaç kere savcılığa suç duyurusunda bulunduğu halde bu uyarılar dikkate alınmayıp öldürülen kadınlarımız var memleketimde çok dehşet verici. Hala 96 yaşındaki yaşlı annanelere, babaannelere tecavüz ediliyor.**

Hala memleketimde sadece suçu sevmek olan sevdiği adamla evlenen kızlarının töre cinayetleri var . Hala memleketimde bir eşya gibi alınıp satılan kadınlarımız var.Hala memleketimde meclise bakın milletvekili sayısı üçü beşi geçmez. Bu kısır döngünün zinciri bir yerlerde kırılmalı ama nasıl?

Evet zor bir süreç ama hiç olmayacak bir şey değil bence.Eğitimle olmayacak şey yok.İlk eğitim ailede başlar bunu herkes bilir. Bundan öncekiler belki yapmadılar ya da yapmalarına izin vermediler.Bugünün zulmedenlerini de bir anne yani bir kadın yetiştirmedi mi?O nedenle kız erkek farketmezler evlatlarımız geleceğimizdir bizim. Geleceğimize sahip çıkalım ve evlatlarımızı topluma,insana,çevreye, tabiattaki her türlü canlıya duyarlı bir birey olarak yetiştirelim.En azından bunu yapalım diğerleri çorap söküğü gibi gelir nasılsa... yani en azından umut ediyorum

Aman kimse bana dünya kadınlar günü demesin lütfen Göstermelik kutlamalara karnım tok benim.

*Dul kadın etiketi yememek, ekonomik özgürlüğün yok geçinemezsin vs vs gerekçelerle **Aslında Prof.Dr.Orhan Çeker’e (demek sadece öğretimle olmuyor prof olabilir insanda ...neyse)çok sormak isterdim acaba bu babaannemin basma eteğinin köşesi mi açıkta kaldı da tecavüzcü tahrik oldu diye.

5 yorum:

Sibelbek dedi ki...

kutlama yapmaya bende karşıyım Aylacım ama işte bu tarz sorunlara dikkat çekmek adına böyle bir günün olması şart belki de. en azından bu günün hatrına birşeyler yapmalarını sağlayabiliyorlar kadın kuruluşları bazı kurumların... o bile birşeydir...

Ayla dedi ki...

Sibel eğer bir kişi için bile işe yarıyorsa eğer tabiki birşeydir.Klasik bir denizyıldızının hikayesi var benim için çok anlamlı,aslında herkes için geçerli olsa keşke.

'Bir adam, okyanus sahilinde yürüyüş yaparken, denize telaşla bir şeyler atan birine rastlar. Biraz daha yaklaşınca, bu kişinin, sahile vurmuş denizyıldızlarını denize attığını fark eder ve 'Niçin bu denizyıldızlarını denize atıyorsunuz?' diye sorar. Topladıklarını denize atmaya devam eden kişi, 'Yaşamaları için,' yanıtını verince, adam şaşkınlıkla, 'İyi ama burada binlerce denizyıldızı var. Hepsini atmanıza imkân yok. Sizin bunları denize atmanız neyi değiştirecek ki?' der. Yerden bir denizyıldızı daha alıp denize atan kişi, 'Bak, onun için çok şey değişti,' karşılığını verir'

İkiz Annesi dedi ki...

Aynı fikirleri savunuyoruz canım benim.Kesinlikle bütün sorunlar halledildikten sonra kutlamadan bahsedebiliriz.Şu an için sadece sorunları gün yüzüne çıkarmaya yardımcı olan belki bir parça halledebilen bir gün.
İnşallah biz görebilirmiyiz bilmem ama evlatlarımız güzel günler görürler inşallah..

Ayla dedi ki...

Aylin bende çok umut ediyorum,baksana ülkeyi yönetenlere kanun koyuculara çoğu erkek.Bu erkek egemen toplum bir yerde kırılmalı...İnşallah bizden sonraki nesiller çok bilinçli olur bu konuda.Umut ediyorum.

Nil dedi ki...

Aslında sorun kafada, kafa yapısında. Çoğu kadın bile, "hadi erkek neyse de kadına yakışır mı?" gibi cümleler kurarken..

Bugün dünya kadınlar günü
hem eşit hak, eşit emek, eşit hukuk beklersiniz
hem de her konuda
kadına yakışmaz
kadına olmaz
kadın yaparsa tuu kaka dersiniz
siz kafanızda kadını bir yere oturtamamışsınız ki.

kutlamaymış...