Perşembe, Temmuz 10, 2014

Jean Christophe Grange kitapları

Jean Christophe Grange. Fransız yazar. Asıl mesleği serbest gazeteci. Kendisiyle ilk tanışmam Sisle Gelen yolcu kitabıyla oldu. Sonrasında yazarın diğer kitaplarına başladım. Kızıl Nehirler, Kurtlar İmparatorluğu, Ölü Ruhlar Ormanı ve bir kaç gün önce başladığım Taş Meclisi.(ve bitti)

Sisle gelen Yolcu dışında çok ama çok sevdiğimden değildi okumama sebebim. Kafamı meşgul etmek istediğimde okurum böyle kitapları, bana iyi geliyor. Şanslıyım kendime iyi gelen şeyleri biliyorum. Kendine neyin iyi geldiğini bilmeyen o kadar çok insan var ki bu hayatta.

Kitaplar aslında kötü değil ama ne bilim sonlarında hep bir hayal kırıklığı yaşadım. Herşey çok güzel giderken kitabın sonlarında bir sorun oluyor. Nasıl tanımlamasam bu durumu.Vurucu etki yaratmadı. Sönük kaldı. Kurgu, hikaye çok akıcı giderken pat diye birden sonlandı.

Bir de kitaplarında o kadar çok tesadüfi olaylar oluyor ki bu tesadüfler kurgunun büyüsüne olumsuz etki yapıyor gibi geldi. Mesela Sisle gelen yolcuda Mathias Freire'nin psişik kaçış yaşarken büründüğü diğer kimliklerine geçişler inanılmaz tesadüflere bağlı.

Yalnız şunu da takdir etmeli adamın bilgi birikimi ve betimlemeleri çok güzel, çok doyurucu.Bu kitaplardan çok şey öğrendim. Kitabı oku ve geç mantığında bir insan değilimdir. Orada bilmediğim bir kelime, isim, olay, dönem her ne ise işte varsa hemen not eder, daha sonra araştırırım. İşte bu kitaplar bu bakımdan bulunmaz cevher idi benim için..

Şimdi yazarın diğer kitapları var sırada. Henüz almadım. Hafta sonu alırım diye plan yaptım. Aslında internetten de alabilirim. Hatta son dönemde öyle yaptım lakin kitapçıya gidip dolanmanın zevki bir başka hele de yanında tontalak varsa. Tabi tontalak kısmı şaka..

Evde olduğum döneme ait en çok neyi özledim biliyor musunuz? Bey işte, tontalak okulda kitapçıya gidip uzun uzun dolaşmayı. Bir kitap elime alıp yavaş yavaş sayfaları karıştırmayı, merakımı çektiyse bir koltuğa ilişip göz gezdirmeyi. Böyle anlatınca bugünler çok uzak görünmedi gözüme nedense:)

Ne garip Grange kitapları polisiye-gerilim tarzında olmasına rağmen ben acaba neleri öğreneceğim diye merak ediyorum. Sebep belli.Her zaman ki gibi bilgiye inanılmaz derecede açım.

2 yorum:

Yunkabu dedi ki...

Sen boyle anlatinca benim de aklima is yerinde 1 saatlik ogle tatilinde okudugum kitaplar geldi. Vampirler, yaratiklar, kan govdeyi goturuyordu. Sonra kitabi kapatip sökme takma isciligine gecis ne kadar garip oluyordu:))))
Ama sen bilgi diyorsun ya , anladim ki benim istedigim sadece bu dünyadan uzaklasabilmek...

Ayla dedi ki...

:))) Yok o kitapları bende onun için okuyorum. Bulunduğum gerçeklikten, dünyadan bir an için sıyrılabilmek.

Ama bu grange kitapları fantastik öğeler içerse de adam resmen bilgi aktarıyor bu aralar araştırmak da çok iyi geliyor, kafamı meşgul ediyor o yüzden devam ediyorum bu adamın kitaplarına