Cuma, Ağustos 31, 2012

Ispanaklı Gül Böreği


Hani bir gün tontalak evden ayrılmaya karar verdiğinde bu evden gidiyom demişti.Bu evi öyle ağzını burnunu eğerek söylemişti ki. Ona istinaden yazmıştım bir kaç satır. İşte o satırların içinde bu ev var ya bu ev herşeyimiz, nefes alabildiğimiz köşelerimiz demiştim...Gerçekten de öyle....Bu evde yaşayan herkesin canı sıkılınca nefes almak için kaçtığı köşesi var ve bu köşe o kişinin karakterini mi desem,isteklerini mi desem işte onu ele verir

Erol bey mesela hava buz gibi de olsa terasa kaçar,sandalyesine oturur acaba kuşlara bakıp uzaklara mı gitmek ister..Bilmem...Erol beyden başka kim bilebilir...Tontalak ise isyanlarda olduğu ya da küstüğü zaman ışığı yakmadan merdivenlerde oturur..İki elini yanağına koyup öyle bir cool duruşu vardır ki kimsecikler yavruma kıyamaz..

Ben mi? Beynim ayaklarıma komut vermeden daha otomatiğe bağlanmış gibi her seferinde mutfağıma koşarım. Galiba ben en iyi orada dolu dolu nefes alırım..Hele de yeni bir tarif deniyorsam nefesten ciğerlerim bayram eder..Ama yok uzun zamandan beri yeni tarifler denediğim yok...Bildiklerimi yapıp yapıp duruyorum halbuki muftak ve yeni tarifler terapi gibi geliyor..İnşallah siyam ikizim biraz daha durulduğunda, biraz daha büyüdüğünde istediğim gibi uzun vakitler geçirebilirim.

Ispanaklı gül böreği bildiklerimden birde bunu kol böreği şeklinde yaparım...Kendimize yaparken kol böreği, misafire yaparken gül böreği şeklinde yani:)) Bu böreğin ayrıca bir özelliği var..Benim için özel bir anlamı:)) Bir gün annem yedi böreği sonra senin böreğin güzel oluyor tarifini versene dedi..Annemin ağzından o kelimeler döküldüğü anda bende hava oldu 1500..Erol'a dedim ki duydun mu annem benden tarif istedi. Ben mesela annemden tarif isteyecek olsam ölçüsü göz kararı..Kekin bile yağını,ununu göz kararı atardı ben sinir olurdum. Ahh bendeki ölçü kaşıklarını bir görse kesin cık cıklar... Ne yaparsın zamane aşçısı(!) işte...

Tarif ise az sonra..Çünkü tontalak şu an sırtımda...Bir çocuk sırtımda iken yazıya odaklanamıyorum:)) Küççük beyi uyutup hemen geliyorum:))


Malzemeler
 5 adet yufka
3  yumurta
½  su bardağı süt
½ su bardağı yoğurt
¾ su bardağı yağ
1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için
 1 adet soğan (orta boy)
 3 yemek kaşığı sıvı yağ
750 gr ıspanak
Tuz, kırmızı pul biber ve karabiber

1-Soğanı yemeklik doğrayıp üç kaşık sıvıyağ ile soteleyin, doğranmış ıspanakları ilave edip sönene kadar kavurun, altını söndürüp tuz ve baharatları ekleyin.

2-İki yumurta(birini üzerine sürmek için ayırın)süt,yoğurt ve sıvı yağı karıştırın.

3-Bir yufkayı dörde kesin.Yağlı harçtan fırça yardımı ile yufkaya sürün.Kestiğiniz parçaların en uzun köşesine ıspanaklı harcı koyarak yanlarını içe katlayın ve rulo şeklinde sarın. Ruloyu içe doğru sararak gül şeklini verin.Kalan harcı böreklerin üstüne sürebilirsiniz.Ben birkaç saat börekleri buzdolabında bekletirim..Üzerine yumurta sürüp fırına verin.(180 derecede yaparım ben)

Afiyet olsun efendim…

14 yorum:

Yunkabu dedi ki...

Ahretligim ben seni ozledim... napicaz..
benim de evde oyle bir kosem var biliyor musun, ben de yazayim bir ara bunun hakkinda:) hatta bana kizan yunus , benim kosemde aynen benim gibi oturunca tam fotograflik dedim icimden..
eraycigimin merdivenlerdeki hali gozumun onunde canlandi:)
Erol bey temiz havaya ihtiyac duyuyor demek.
yahu ahretligim, sen ne anlatsan o kadar guzel anlatiyorsun ki..

Ayla dedi ki...

canım benim bende seni özledim..Arada mesafeler olsa bile uzun uzun yazardım en azından ama şu an erayla adaptasyon sürecimizi bir bilsen wc bile birlikte gidiyoruz kapıda bekliyor bir an bile başka şeyle uğraşmama tahammülü yok:( son yazımı eray sırtımda iken yazdım:))

Köşeni çok merak ettim kesinlikle bu konuda yazmalısın eminim kelimelerinle yine beni çok şaşırtacaksın,biliyorsun ki yüreğin kadar kalemini de seviyorum,ayrıca güzel sözlerin için teşekkür ederim...

not:okul konusunda aksilik çıktı o yüzden msn ye gelemedim mailde anlatırım canım bu konuya çok sıkıldı:(

elif-kayra dedi ki...

ellerine sağlık
hiç dayanamam ıspanaklı böreğe

Ayla dedi ki...

Ah elif ıspanaklı olan herşeye bayılırım bende,şimdi olsada yesek:))

Cebimdeki renkler dedi ki...

Ayla' cım sen sevdiğim böreklerdendir gül böreği, annem de aynı şekilde yapar tadına doyulmaz. Ellerine sağlık :)
Benim de evde kaçtığım yer mutfak aslında ama ev o kadar küçük ki mutfak salonda olunca kaçış anlamlı oluyor mu bilemiyorum :))

Ayla dedi ki...

Ülker'cim amerikan mutfağın dezavantajı işte:))teşekkür ederim daha ben ıspanaklı böreği sevmeyeni görmedim,yemeğini yemeyen insanlar börekte yiyor,gerçekten çok da güzel oluyor

Yunkabu dedi ki...

aynen. aslinda acik mutfak sevdigim halde, ve cocuklar da yemek yaparken surekli gozumun onunde oldugundan avantaj oldugunu dusunsem de, bu ara, bir kapisi olsa da olsa da,kapatsam diyorum.

annesiningülü dedi ki...

ooo pek bir nefis görünüyor :D

Esra dedi ki...

Çok severim, ne zamandır yapmamıştım, ufak tefek farklılıklar var benim tarifimden ama seninki daha çok aklıma yattı, yoğurt ve süt bir hayli tatlandırıyordur herhalde, öyle deneyeceğim bir de.
Bu arada benim de ölçülerim hep göz kararıdır, tarif isteyeneler sinir olur :)

Ayla dedi ki...

fulya'cım işte herşeyin avantajı ve dezavantajı var ben mutfakta iş yaparken eray acaba salonda ne işler karıştırıyor düşünmeden edemiyorum:)) bu arada kayıt yaptırdım anlatacağım ayrıntıları sana

Ayla dedi ki...

bahar gerçekten tadıda güzel oluyor

Ayla dedi ki...

Esra artık bende mutfakta ufak ufak cesaret örnekleri gösteriyorum tarifin dışına çıkıp kendimden birşeyler katıyorum galiba bunlar zamanla olacak şeyler bende ehh zamanı geldi diyorum:))

Aysegul Uluc dedi ki...

tarif super cok tskler :)

www.stylishtimes.net

Ayla dedi ki...

Ayshe Rose beğenmene sevindim:))