Cuma, Nisan 08, 2011

Benim Babam

İşten eve geldiğinde bir paket ile geldi babam.Daha adam odaya bile giremeden montunu çıkaramadan kaptım elinden paketi içinde ne var bunun dedim..Puro dedi.Puro mu dedim gözlerim parlayarak.Evet babam sigara kullanırdı o yıllar ama puro içerken hiç görmemiştim. Zaten puroyu da bir müşterisi getirmiş o gün.Yalan yok türk filmlerinde hani olur ya jöleli saçları robdöşambrı ile bir elinde viski bir elinde puro içen jönümüzü gördüğümde puronun tadını merak ederdim. Baba denebilir miyim diye sordum.Normal şartlarda benim çevremdeki arkadaşlarım bu soruyu babalarına sorduklarında o güzel başlarına ne gelirdi bilmem orası bir ailenin iç işlerine girer ,benim babam en fazla hayır derdi bunu biliyordum ve bundan sebep rahattım.Evet deneyebilirsin dedi.Annem bizim dialogumuzu duyunca ooooo baba-kız siz ne güzel anlaşıyorsunuz demedi her zaman ki gibi bir bağırdı ki karşı ki dağlar….. off off off.

Yine başladı sen bunlara(cümle içinde geçen ‘bu’ ablamla biz oluyoruz ki ben bu lafından hiç hazetmem)çok yüz veriyorsun, bir baba kızına sigara içmek için izin verir mi? Bak gör bu kızlar seni zamanla hiç saymayacak vs vs vs yani yine aynı terane. Benim canımın içi babam hep beklerdi annemin konuşmasını bitmesini sabırla beklerdi hiç sözünü kesmezdi(yaşlanınca değişti ama babam şu an çok sabırsız).Annem konuşup konuşup deşarj olunca da başlardı bu sefer babam konuşmaya.Bir sigarayla saygı olmaz,iki ben izin vermeyeyim de bizden gizli köşe başında mı içsin.Merak ediyorsa zaten içecek bugün değil elbet ama yarın içecek, biz yasak koydukça o yasak daha cazip hale gelecek, soruyorum gizli gizli mi içsin dedi ve puroyu bana uzattı.Ben ne yaptım peki utanmadan bir iki fırt çektim. Tabii yakmayı önce beceremedim.İçince de bir öksürdüm ki kız anne haram mı ettin bana dedim:) İğrenç bir tadı vardı zaten ondan sonra da tövbe ettim daha da içmedim.

Babamla annem çocuk yetiştirme konusunda taban tabana zıttı, hatta babam akrabalar arasında ağır bir şekilde eleştirilirdi.Bir gün otururken siz özgür bir bireysiniz dedi reşit olduğunuzda eğer kendi evinizi geçindirebilirim derseniz ayrı eve çıkabilir siniz dediğinde ooo 8,9 şiddettin de bir deprem olmuştu aile içinde sen kızlara nasıl böyle bir şey dersin diye.İlk şampanyayı babamla içtim ben annem hala bilmez ha sakın ispiyonlamayın bizi:)Bu benimle babam arasında bir sır idi artık bir tek sizi ortak ettim bu sıra:)Bir gün kokteyle götürdü babam beni annem sevmezdi, gitmezdi.Elim meşrubata uzanmışken şampanya içmez misin diye sordu, öylece suratına baktım:)Şaka mı yapıyordu yooo gayet de ciddiydi. Babam sevmezdi içkiyi zaten kullanmaz da pek hatta nerdeyse hiç .Zaten matah bir tadı da yok ama denemek istersen sakın benden çekinme dedi. Denedim de onu da sevmemiştim:)

Bazılarına belki babamın yetiştirme tarzı çok yanlış gelebilir,belki de eleştirilebiliriz Ama sonuç şu ki .....Ne keşim, ne ayyaş ne de sigara kullanıcıyım.Babamın iyi niyetini bir gün bile kötüye kullanmadım, saygımı sevgimi, ilgimi bir gün bile eksik etmedim.Annemlerden ayrı bir evde yaşamak gibi hiçbir hayalim yoktu seviyordum ben evde ki o tantanayı. Belki de bugün babam öyle davrandığı için ben böyleyim.NOKTA.

Önemli bir not:Aslında ben bu yazıyı wordpresse ekledim burada yayınlamayacaktım çünkü yazdığım bazı yazıları önce Erol ile paylaşırım bunu yazdığımda da öyle yaptım. Bana dedi ki ben babanın tarzını aşırı bulan taraftayım yani eleştirenlerdenim dedi.Size yanlış mesaj verebilirdi farklı olabilirdiniz. Bende sadece şunu dedim.Herkes evladını çok iyi bilir. düşünün 2,5 yaşındaki tontalağın bile sınırlarını bilirim. Babam da çok iyi bir gözlemciydi kendi kızlarını iyi tanırdı, zaten tepkimizi ve ondan sonraki aşamayı çok iyi bilirdi.Bu yazıyı burada yayınlamamak Erol'un eleştirelerinden sebepsaklamak olurdu ki ben saklanmayı hiç sevmem.

4 yorum:

Nil dedi ki...

bence olması gerektiği gibi bir baba. sınırlar olmalı muhakkak ama belli yere kadar. benim ne annem ne babam sigara içer. çok da karşılar ve maalesef ben sigara içiyorum.
biz babamla hiç böyle konuşmazdık. kıskandım

Sibelbek dedi ki...

benim babamda öyleydi aslında... lise ikiye kadar çok sınırları vardı ama sonra birden değişti herşey, aynı senin baban gibi oldu :) bana sorarsan doğru olan böylesi, babanın dediği gibi yasaklandıkça cazip gelir yasaklanan ;)

Ayla dedi ki...

Küçük Mucizem biz hep sohbet ederdik ki hala ederiz. Annem 10 gündür Samsunda öğlen ve akşam olmak üzere iki kere beni arar hafif sıkıntılı gelse sesim canını sıkan bir durum yok di mi diyor.Aslında ben onu aramam gerekirken ihtiyacın var mı diye babam arar:)))

Ayla dedi ki...

Sibel benim babam hep öyleydi de şu an adam yaşlandı diye mi yok sa son çıkan haberler yüzünden mi biraz paranoyaklaştı üzerimize herzamankinden daha çok düşer oldu, hatta annem gibi tembihler oldu:)