Salı, Temmuz 17, 2012

Pazara gitmek mi? 2.Bölüm


Hemen hemen her haftasonu Eray gider babaannesinin Beykoz’da ki köyüne.Orayı o kadar çok sever ki..Akşam dönüşümüz işkence olur bizim için.Ortalığı ayağa kaldırır geri dönmemek için.Bahçe sular,toprağı kazar,dedesiyle mutlaka birşeyler eker...Gerçekten de çocuğumu toprak mutlu ediyor olmalı

Bu hafta cumartesi çalıştığım için pazar evde kalıp temizlik yapacaktım Eray’da babasıyla köye gidecekti.
Fakat kayınvalidem aradı Ayla bana yardıma gel dedi.Çok da anlarım ya o işlerden dedim,olsun gel sana yapacak illa ki bir iş bulunur dedi.Annemi de aldık vardık köye.Hem İstanbul hem de İstanbul dışı..

Oooo gerçektende iş çok.Fasulyeler,biberler toplanacak onlardan turşu kurulacak.Erikler toplanacak erik şurubu yapılacak,yaprak toplanıp bidonlara basılacak....Vira Bismillah diyerek işe başladık ama önce bahçeyi bir gezelim.

Armutlar bu sene çok güzel,bir tane aşırdım söylemesi ayıp lakin biraz daha olmalı


Bu sene bahçede en çok olan meyva elma.Geçen sene çok olmamıştı.Bu sene o kadar çok ki.
  

Bir Karadenizliler Töngel deriz.Bu sene geçen seneye oranla daha az.Sebebi bilinmiyor lakin çok merak ediliyor:)


Ben bahçede ayva ağacı olduğunu bile bilmiyordum annemi gezdirirken bende öğrenmiş oldum.Aaa şu ayvaya ne kadar benziyor di mi? Kayınvalidem der ki; Ayla ayva zaten o:)


Kara erikler.Kırmızı eriklerin kökü kurutularak şurup yapıldı:)Dut ağacı,incir ağacı da var gittiğimizde annem pepino dikti.


Geçen sene domateslere ve salatalıklara hastalık gelmişti.Çok az vardı,bize kısmet olmadı.Bu sene kayınvalidemler çocuğu gibi baktı domateslere ve mükafatını aldılar.Bu yaz Eray hemen hemen hiç marketten salatalık yemedi,salatalıklar köyden geldi.Domatesler bu yıl o kadar çok ki(maşallah diyelim)Henüz kızarmadı.Kızarınca kendileriyle bizzat ilgileneceğim galiba konserve olacaklar.Onlar adına üzgünüm...


Cherry domatesler


Bahçede hem çarliston hem de sivri biber var.


İki senedir neredeyse hiç başka yerden taze fasulye almadık.Haftalık olarak bahçeden girer mutfağımıza. Eray'ın en sevdiği yemeklerden biridir.O yüzden geçen yaz kayınvalidemle buzluğa attık.Kışın bile Eray taze fasulye yedi.Yazın haftada bir öğün mutlaka yer aynen pazıyı yediği gibi.Kabaklarda çoktur,Eray'a mücver yapılır.Bahçedeki diğer sebzeler;kabak,pazı,semizotu,lahana,marul, taze soğan...


Geçen senenin patlıcanları harikaydı ama kayınvalidemler yanlış dikmiş bu sene,dolmalık patlıcan çıkınca şaşırdık:) Olsun patlıcanların bu dombalak halini de çok sevdim


Tatataatammm bu seneki süpriz patatesler.Bu patateslerin bir özelliği de tontalak efendi kendi tontik elleriyle dikti.Deneme amaçlı sadece dört kök dikildi sonrada nefesler tutuldu.Sonuç başarılı.Seneye daha fazla ekilecek.Bu patatesler de yine Eray'a rezerve edildi.Patatesli omlet yapılıyor,haşlanıyor bu bahçe var ya en çok tontalağıma yarıyor.


Saçaklı Mısırlar.Kendileriyle bizzat ben ilgileneceğim onlarla ilgili hain planlarım var


Biraz da fındık var.Nanelerde bahçeden.Seriyorum evin gölge bir yerine yavaş yavaş kuruyor..Avuçlarımla ufaladıktan sonra ince elekten geçiyorum.


Sonra başladık işe.Bibeler,fasulyeler toplandı.


Turşular kuruldu, fasulye-biber karışık.Küçük olan benim.Herhalde tüm gün bedava çalışacak değildim:) Bende turşu kurmayı birşey zannederdim o kadar basit ki.


Erikler biz gelmeden toplanmıştı,kaynatıldı süzgeçlerden geçirildi,kavanozlara koyuldu.Bilmem söylememe gerek var mı?Kayınvalidem de pişer bana da düşer elbette ki...Yapraklar da toplanıp kışa hazır hale getirildi:)


Sonra parlak bir fikir geldi aklıma kariyer planlamamı yaptım:)15 gün sonra işsizler ordusuna katılacağım ya, bahçede de bazı mahsuller çok... Demem o ki bir tezgah kurup tontalağımla pazarcılık mı yapsam. Kayınvalidem ben utanırım asla yapamam öyle şeyler dedi de 'çaya çorbaya doldur torbaya lemonnnnn 1 milyon demekte ne var...

Not:Tontalak efendi öyle ehl-i keyiftir ki bahçeyi sularken tabure ile geziyor.Taburesini koyup totosunu yerleştiriyor.Sonra da offf çok yoruldum diyor.

23 yorum:

Esra dedi ki...

Aylam burası bahçe değil, bildiğin tarla bence :) Ama çok imrendim, çok istiyorum toprağım olsun da ekip biçeyim ben de.

Kariyer planlamasına gelince, neden olmasın yahu, pazarcılık diye düşünme, internet üzerinden organik meyve/sebze diye satış yapsan yeni bir pınar kaftancıoğlu çıkar bence :) Tontalak da çırak olur, ürünlerin toplanmasına ve paketlenmesine yardım eder :)

Adamdaki keyfe bak, paşa resmen :)

bahriye-krm dedi ki...

ayla'cım hem istanbul içi hem de istanbul dışı demişsinya o kadar tanıdık geldiki..
bizim de var böyle bir bahçemiz...babaanne ve dedemizin emeği ile oluşan...biz de sizin gibi birçok sebze ve meyveyi taze taze tüketen şanslı gruptanız...ama en çok çocuklarımız adına mutlu oluyorum...çünkü vitamin yerine ilaçla,hormonla beslenir oldular :(
bahçe gerçekten çok güzelmiş...büyüklerin emeğine sağlık...
beni en çok fındıklar mutlu etti desem...buralarda yetişebileceğini hiç düşünmemiştim...

Nil dedi ki...

Bizim bahçemiz eminim ki sizinkinden küçüktür. İyi ki gitmişsin bence Ayla. bağ bahçe benim elektriğimi alır.
Bizim pepinomuz öldü :( fasulyelerimiz daha yeni yeni çiçek açıyor. Bizim de herşey Ece hanım için dikiliyor :D
Böğürtlenlerimiz reçel oluyor. zeytin ağacımız çok fazla. yağımız bahçeden. Çileklerimiz bitti ama baya bir reçelimiz çıktı.
Dediğin gibi doğal meyve sebze gibisi yok.
ben en çok satış için insanları almaya ikna için olan tekerlemeyi sevdim :D
bence senden harika bir organik tarımcı olur :Dlimonları burdan yollarım sana :D
o tontalağın da kıymetli totosunu sevsinler :D

abide berkman dedi ki...

Ohhh negüzel sizde organik meyve sebze yiyen özel gruptansınız :) Bahriye'cim çok haklı orası bahçe değil tarla olmalı :) Bu işin ticaretini yapmalısın fenamı kendi işinin patronu olursun :)Töngel muşmula galiba.Bu yıl çok bereketli meyve ve sebze bol.Gecen yıl özellikle meyve hiç yoktu.

annesiningülü dedi ki...

ben bayılıyorum bu bahçeye, geçen sene yine aynını demiştim ama öyle :D
bizde köye gidip erik kompostolarımızı, pekmezlerimizi, reçelimizi alıp geldik ;)
zamane veledi niye yorsun kendisini annesi ;))

Ayla dedi ki...

Esra galiba 600 metre kare üzerine kurulu bir yer burası,her yer ekili olunca sonuç işte bu.Kayınvalidem çok uğraşıyor bahçesiyle tüm zamanını alıyor ve çok meşaketli bir iş bence.Güzel ama zor:))

Ohh çok güzel bir hayal bu.Dur bekle bir dakika beni hayallerea bodoslama dalacağım:))

Ayla dedi ki...

Bahriye fındık çok yok ama ekilirse olur.Daha önceki sahibi yapmış kayınvalimdeler de bakıyor özenle.Henüz içi çok yaş:))

Gerçekten de büyük şans.Eminim sende biliyorsundur bu sebzelerin kokusu bile farklı.İçim rahat rahat yediriyorum tontalağıma. Sizinkilerinde emeklerine sağlık,çok özen ve emek isteyen bir uğraş bu.Torun için galiva herşeye değiyor.

Ayla dedi ki...

Nilhan pazar günü o kadar sıcaktı ki bir ara bahçede sebzeleri toplarken güneşten göremez oldum düşün yani.Ama değdi yorgunluğumuza.Pepinoyu geçen sene çok az yaptı kayınvalidemler oldu yedi Eray.Bu sene annem getirdi köklerini bakalım tutacak mı,tutsun diye dua ediyorum çünkü Eray pepino hastası.Annemin yan komşu saksıda yetiştiriyor nasıl yapıyorsa Nilhan acayip bir pepinosu oluyor tabı Eray da nasibini alıyor:)

Ohh ohh sizde de mahsul epey varmış,tadları farklı oluyor di mi.O zaman ben bu işe bir el atayım:))

Ayla dedi ki...

Abide evet evet muşmula:)Haklısın geçen sene çok meyve olmadı lakin sebzeleri vardı.Bu sene maşallah çok bereketli her açıdan.

Kendi işinin patronu olmak:)bak bunu sevdim.

Ayla dedi ki...

Bahar oh yarasın kuzularına.Erayda pekmezi çok sever babaannesi bahçeden dut pekmezi yapmıştı.Saolsun bu senede reçelde yaptı.Afiyetle yiyin sizde.

Gerçekten zamanı veletleri bunlar,Bahar bir görsen hiç sıkıntıya,zora gelemiyor:)

Nil dedi ki...

Ayla Ece de pepinoya bayılıyor. çok ilginç bize göre ise tadı çok yavan. saksıda yetişiyorsa deneyeyim bakim. bizim bahçedekine de hastalık mıdır , köstebek midir nedir bişeyler musallat oldu.

Ayla dedi ki...

Kesinlikle sana katılıyorum çok yavan o yüzden ben yemem.Lakin Eray öyle bir yiyor ki yahu ben bunun tadını yanlış mı hatırlyıorum diyorum yiyorum sonuç hep aynı:Yavan

Yanlız Nilhan biraz büyükçe bir saksıda yetiştir...

elif-kayra dedi ki...

çok şanslısınız en çokta eray, bahçe toprak ne güzel her şey doğal, böyle kayınvalide ye yardım edilmez mi :))

Ayla dedi ki...

Elif aslında gerçekten çok güzel bir uğraş fakat zor hele de bu sıcaklarda:))

Cebimdeki renkler dedi ki...

Vay vay vay Ayla' cım ürünler nefis mamuller daha da nefis, işçi lazımsa karın tokluğuna çalışırım, tezgah kurulacaksa da ala çığırtganlık yaparım :))

Ayla dedi ki...

Ülker'cim bu teklife balıklama atlarım:)Çeşit çok olunca tezgahın bir ucunda sen olursun bir ucunda ben Lara ile tontalak ortasında:))

Cebimdeki renkler dedi ki...

Ayla gözümde canlandı valla süper olur gerçekten :)) Çok keyiflendim hayaliyle bile...

Ayla dedi ki...

İnan Ülker şaka yapmıyorum iki gündür bu hayal ile yatıp kalkıyorum.Düşün başımızda bandana,önümüzde bir önlük(tomar tomar paraları nereye koycaz)kah birşeyler işliyoruz kah sohbet ediyoruz,kah veli nimetlerimizde ilgileniyor kah çocuğum evladım hoplama zıplama diyoruz:))Ha bu arada sefer taslarını unutmamalı:)

our twins of N.Y./SEYHAN dedi ki...

Ezdin gectin beni bu dalindan sebze, meyve fotograflariyla Ayla'cim.
Biberlerin o mis kokusu geldi taaa buralara...

Sibelbek dedi ki...

Ayla, bir hafta sonu bizi oraya götürmezsen çok fena başına ekşirim, haberin ola! :)

Ayla dedi ki...

Seyhan bende baktıkça içim açılıyor keşke yakında olsan da biberlerden gönderebilseydim sana...

Ayla dedi ki...

Sibel inşallah gideriz.En iyi zamanı aslında haziran başı ağustos sonu olur diye düşünüyorum.Şu an hava yakıyor ortalığı

ayak izleri-sevgi dedi ki...

ay bayıldım ben buraya ya..mis gibi kokuyordur heryer bir de.. o tontalağımın sefası olsun..
ayla sen bunları topla organik pazara git kuzum.. 3 katına satarsın..