Cuma, Kasım 21, 2014

İkinci Bölüm : Temenni tepesi, Aynalı Kilise


Erkenden ayağa dikti bizi Erol. Neymiş efendim program yetişmezmiş. Kahvaltımızı alelacele ettikten sonra ilaç aldım. Çünkü o sabah çok kötü kalktım. Görüntü iyi kötü var da ses yok.Yok yazarken düşündüm de görüntü de yok ses de yok.

Erol pilot, İsmet de co pilotumuz. İlk olarak Ürgüp'te Temenni tepesine gittik. Temenni tepesi tepede bulunan türbeye çaput bağlanıp dilek dilenmesi nedeniyle bu adı almış. Teras şeklindeki seyir balkonuna çıkınca inanılmaz bir manzara ile karşılaştık. Tepede bir de Aslan Gazi türbesi vardı. Bu türbenin de hikayesi efenim şöyle;


Tarihsel süreçte prensler, emirler, vali ve sultanlar yenilgi ve kaçgunlarda tüneller ve yeraltı kentler ile önemli bir güvenlik merkezi olan Ürgüp'e sığınırlarmış.

Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, sultanların kardeş kavgaları ve Moğol İstilasında, Selçuklu Sultanları IV. Rüknettin Kılıçaslan ve III. Alaattin Keykubat da Ürgüp'e sığınmışlar ancak yakalanarak öldürülmüşler.

Anadolu'da Moğol taraftarı Selçuklu veziri M.Pervane askerlerince Aksaray'da Kılıçaslan'ın şarabına katılan zehir etkili olmayınca Ürgüp'e kaçmış. Ancak burada da Araslan mevkisindeki kayalıklarda yakalanmış.Geleneklere göre sultanların kanı akıtılamayacağı için yay kirişi ile boğularak öldürülmüş ve naaşı Konya'ya götürülerek sultanların gömüldüğü Kümbethane'ye defnedilmiş.

Ürgüp halkı, Moğallara karşı bağımsız Selçuklu devleti ideali için şehit olan Aslan Gazi'yi üzerinden 586 yıl geçmesine rağmen unutmamış ve hatırasını yaşatmak için 1852 yılında bu türbenin yaptırılmasını sağlamış.

Çok fazla zaman kaybetmek istemediğimiz için tekrar yola düştük. Göreme'ye doğru giderken bazı yerlerde fotoğraf molası verdik.





 
Göreme'de ilk olarak Fırkatan Kilisesi olarak da bilinen Aynalı kiliseye girdik. Aynalı kilise denilmesinin sebebi de geometrik örneklere sahip fresklerin karşılıklı olarak yapılmasıymış. 
 
Görevli ilk olarak fener tutuşturdu elimize. Çocukları güvercinliklerden uzak tutun dedi birde. Aynalı kilisede tehlike anında sığınılan mekanlar ve bu mekanlara gidilecek gizli geçitler,tüneller var diye görevli güzel güzel anlatırken biz de heyecanla dinlerken birden Eray ve Duru kaptı elimizden fenerleri. Doğruca koştular kiliseye. Nasılda giriyorlar tünellere.Onlar rahat hareket ediyor tabii. Pıtır pıtır koşuyorlar korkusuzca. Arkalarından biz bağırıyoruz. Koşmayın, düşersiniz, uçarsınız, kaybolursunuz, yanlış yere saparsınız yok dinlemiyorlar.
 
 
 
 
 Sonra bir tık sonrası. Yani uyarıdan tehdide geçiş noktası :) Eray evladım bir yakalarsam var ya napcam seni, sen görürsün gününü, eve gidelim hele.Neyse ki bir yerde yakaladık onları. Tünelde iki büklüm ben önde arkam da Eray, onun arkasında Duru,onun arkasında da annesi. Papaz bir kere pilav yer arkadaş sıkıştırdık aramızda onları. Ha unutmadan önümde de bir grup var.
 
Laylaylom diye eçiş bücüş tünelde yol alırken öndeki kız bağırmaz mı ay ben dayanamıyorum, fenalık geldi geri döneceğim diye. Geri geri iki adım attı ve ben kibarca hop dedim.Ama gerçekten kibarca dedim. Hoopppp. Sonra devam ettim.Hanımefendi devam etmelisiniz çocuklarla geri geri yürüyemeyiz. Öfleye pöfleye gitti kız ama ne söylendi ne söylendi. Tünel bitince kız arkadaşı kızdı ona şu çocuklardan utan diye:)
 


Bakmayın böyle süt sökmüş kedi gibi durduklarına

 
 
Elhasıl Aynalı kiliseyi beğendim ben. Çok koşmuşum, arabaya nasıl kendimi attım bilemedim. Sonra ayılıp bayıldığım Göreme Açık hava müzesine doğru yol aldık. Onu da sonra yazarım
 
Göreme Açık Hava müzesi. Görüntü yok ses yok hasta hanımiğnesi
 
Temenni Tepesi- Ürgüp -16/11/2014
Aynalı Kilise- Göreme-16/11/2014

5 yorum:

deeptone dedi ki...

ne şeker anlatmışsın yine yaaa. görmedim de buraları hiç :)

Unknown dedi ki...

oraları gşdşp göreceğim ve de fotoğraflayacağım günleri iple çekiyorum.
İkisi de çok şirin çıkmış.

Unknown dedi ki...

oraları gşdşp göreceğim ve de fotoğraflayacağım günleri iple çekiyorum.
İkisi de çok şirin çıkmış.

Ayla dedi ki...

Sağol deep beğenmene sevindim. Fırsatın olursa gitmeni tavsiye ederim çünkü büyülü yerler oraları..

Ayla dedi ki...

Safiye hanım inşallah en kısa zamanda gidebilirsiniz. Ben iki kere gittim ikisinde de hayran kaldım ama şu var ki istediğim gibi fotoğraflayamadım:) İtser istemez çocuğa göz kulak olunca dikkat dağılıyor. Ne diyelim buna da şükür.