Salı, Ocak 29, 2008

Aşure-Geleneksel Tatlılar Etkinliği



Annem her yıl aşure ayında mutlaka aşure yapıp dağıtır. Geleneksel tatlılar etkinliğini duyunca anneme aşure yapmamda yardım eder misin diye sorduğumda bu ay aşure ayı zaten yapacaktım dediğinde bir taşla iki kuş vurmak buna denir dedim:)

Herşeyi ama herşeyi ben yapacağım sen sadece yol göstereceksin dediğim halde malesef o gün biraz rahatsız olmam sebebiyle annemde yardım etti, iyiki de etmiş aşure çok güzel oldu.Evet biliyorum aşure soğuk yenir ama nedense ben ocaktan hemen inince sıcak sıcak yemeyi seviyorum.

Annemin arkadaşlarını da çağırdık, bütün kızlar toplanıp bir güzel yedik sonrada dağıttık. Ellerine sağlık annem iyi ki varsın. Geleneksel Tatlılar Etkiniliğe ev sahipliği yapan Saliha hanıma teşekkürlerimi sunuyor, kolaylıklar diliyorum.Gelelim tarifimize;
1 kilo aşurelik buğday
2 su bardağı nohut
2 su bardağı fasulye
1 çay bardağı pirinç
300 gr kuru kayısı
300 gr kuru incir
750 gr kuru üzüm
2 su abrdağı süt
2 kilo şeker
Üzerini süslemek için;
Fıstık, ceviz, fındık, badem, nar, kuş üzümü, tarçın
 
Bir geceden önceden buğday iyice yıkanarak biraz kaynatılır suyuyla bırakılır. Yine bir gece önceden nohut ve fasulye haşlanır.Kuru kayısı ve incir küçük küçük doğranarak suda bekletilir(yumuşaması için) Fındık evde olduğu için kırıp fırınladık.Buğday ıslatılmış suyuyla beraber (çok iyi yıkanması gerekiyor) ocağa koyup kaynatılır. Fasulye , nohut ve pirinci de ekleyip biraz daha kaynatılır. Kayısı, üzüm, süt eklenerek bir 15 dakika daha pişirilir. İncirler de eklendikten sonra 5-10 dakika daha kaynatılır.

En son şeker ilavesi yapılır ,şeker tadını verene kadar(5-10 dakika) kaynatılır. Eğer aşure çok sulu olduysa 3 yemek kaşığı nişasta su ile açılıp aşureye katılırsa sorun çözülür. Tabaklara servis edildikten sonra tabakların üstü hafif kaymak bağlayınca süslenir. Eğer hemen süslenirse süs malzeleri dibe çöker dedi annem:)
Afiyet olsun

4 yorum:

Yunkabu dedi ki...

Asure'nin goruntusu ile sayfan senlenmis Hanimignecim, ne guzel gozukuyor, icim acildi gorunce. Senin de anneciginin de ellerine saglik.Cok selamlarimi soyle

Adsız dedi ki...

AŞUREN ÇOK GÜZEL OLMUŞ.
ELLERİNE SAĞLIK.
BİR TABAK YETMEDİ AMA NEYSE .
ÇOK GÜZELDİ.
BİR DAHAKİ SENELERE YAPMAK DİLEYİYLE

deeptone dedi ki...

ayyyy aşureyi sinemaya tercih ederim her zaman :)

Ayla dedi ki...

Deeptone ben yemek değil de yapma kısmını seviyorum. Tatlılarla aram pek iyi olmadığı için belkide