Cuma, Kasım 23, 2007

Kantocu

Sanatın her dalını her zaman çok sevmişimdir. Özellikle bale, müzikal ve tiyatro. Arkadaşlarla tiyatroya gidelim diye kararlaştırınca hemen internetten şehir tiyatrolarında oynayan oyunları araştırdım.Herbirimizin işyeri ayrı ayrı yerlerde olunca Sabadat Sahnesinde karar kıldık(Kağıthane) Sadabat sahnesinde ve müzikal olması sebebiyle Kantocuyu seçtik.

İlk olarak iyiki de seçmişiz diyebilirim. Aslında ilk on dakika oyunda sıkıldım hep böyle mi geçecek derken yeni kişiler, olaylar katılınca müzikal gerçekten çok zevkli oldu.Dekor ve kostümler gayet güzeldi.Çığırtkanı oynayan Mert Turak çok başarılıydı.Rula karakterini oynayan Selma Kutluğ'un Ermeni lehçesi ise bence başarısızdı. Oyun bir bütün olarak çok güzeldi ama kantocu başlığına yakışır bir biçimde daha çok kanto olsaydı keşke.

Yazan-Yöneten: Haldun Dormen
Sahne Tasarımı: Barış Dinçel
Kostüm Tasarımı: Nihal Kaplangı
Işık Tasarımı: Cengiz Özdemir
Müzik Yönetmeni: Serpil Günseli
Oyuncular: Aslı Aybars, Bilge Zobu, Çağrı Hün, Elif Saran Heyse, Emrah Özertem, Ersin Umulu, Hamit Erentürk, Mehmet Çerezcioğlu, Mert Turak, Murat Coşkuner, Murat Güreç, Murat Üzen, Müge Çiçek, Özgür Kaymak, Pınar Alkan, Pınar Aygün, Saltuk Kaplangı, Sekvan Serinkaya, Selen Uçer, Selin Türkmen, Selma Kutluğ, Serdar Orçın, Serkan Bacak, Uğur Kıvılcım, Vildan Türkbaş, Volkan Ayhan, Zeki Yıldırım.

Birinci perde 1923 yılında saltanatın son günlerinde geçer.Verjin Bursa'da çalışan yetenekli bir kantocudur.Birgün İstanbul'da tiyatrosu olan ünlü Komik-i Şehir Kenan efendi Bursa'ya gelerek kendi tiyatrosuna katılması için teklifte bulunur.Verjini İstanbul ilk başlarda korkutmasına rağmen Kenan efendinin teklifini kabul eder.İlk sahne gününde kendini zahireci olarak tanıtan Cemil ile tanışır ve birbirilerine aşık olurlar.Verjinin gelmesiyle tiyatroda bazı taşlar yerlerinden oynamıştır. Verjin güzel kanto yapmasının yanında tiyatroya karşıda yeteneklidir. Kenan efendi birgün tiyatro oyununda ona başrol verince tiyatroda eskiden beri tüm başrolleri alan Rula'nın hoşuna gitmez .Rula tiyatroda pek sevilmeyen bir insandır ve diğer insanlarla sürekli çekişme halindedir.Özelliklede Verjinle...

İkinci perde cumhuriyetin ilanından birkaç ay sonra başlar.Verjinin sevdiği adam aslında zahireci değil Mustafa Kemal'in adamı bir Kuvayi Milliyecidir.Çete savaşında öldüğü haberi gelince Verjin çok uzun süre Cemil'in yasını evde tutar.Verjin Rula'nın kendisini ispiyonlaması sonucu tiyatroyu bırakmak zorunda kalmıştır.(Neden bıraktığını yazmıyorum çünkü oyunun sırrı bu)Cumhuriyet ilan edilince Mustafa Kemal tiyatro ile ilgili yenilikler getirince Verjin yeniden tiyatroya başlar.Tiyatroya ilk döndüğü gün onu bir süpriz beklemektedir, bu süprizle birlikte müzikal görkemli bir gösteriyle sona erer.
 
Zahireci:Buğday,kepek,gubre gibi malzemeler satan kişi.

7 yorum:

Yunkabu dedi ki...

Cok ozledim cok ozledim cok ozledim. Hatirliyor musun Dilek, sen, ben Akm'nin mudavimi olmustuk bir donem:) Tiyatroyu o kadar ozledim ki. Muzikalleri... Akm buyuk salonun kokusunu.. Perde acilmadan onceki akort seslerini.. Uzun zamandir sinemaya dahi gidemedigim dusunulurse... Hanimignecim yarama tuz bastin valla. Ama olsun su fotograflari gormek bile harika! Gittiginde beni de aklindan gecir Aylacim, benim icin de izle azcik olmaz mi.

Ayla dedi ki...

Senin içinde izlemez miyim?İnan müzikalı izlerken hep sen geldin aklıma. Seninle bir çok şeyi paylaşmayı çok seviyorum ama tiyatro ve müzikallere gitmek daha bir başkaydı.Seyrettikten sonra beğenilerimiz ve eleştirilerimiz hakkında konuşmalarımız için ayrı bir zevk veriyordu.Bende seninle tiyatroya gitmeyi çok özledim ahretliğim.

Adsız dedi ki...

Bu oyunu seyreden biri olarak bende beğenilerimi belirtmek isterim.Ayrıca geniş yer vermişsiniz.Ben sayfamda kısa değinmişim sizin yazınıza rastlayınca.

sevgiler
Umar
www.umarturkoglu.com

yeşim dedi ki...

BİR TİYATROSEVER OLARAK TİYATROYA GİDENLERE DUYMAK ÇOK HOŞUMA GİDİYOR.BEN DE BU OYUNU SEYRETTİM, ÖZELLİKLE MERT TURAK (çığırtkan)ÇOK BAŞARILI İDİ.
MERT'İN BAŞKA OYUNLARINIDA SEYRETTİM.ŞİMDİ YAŞAR NE YAŞAR NE YAŞAMAZ DA YAŞAR'I CANLANDIRIYOR.8 ARALIK HARBİYE MUHSİN ERTUĞRUL SAHNESİNDE SEYREDECEĞİM...

Ayla dedi ki...

Umar bey yorumunuz için teşekkür ederim,ayrıca çok zevkli bir siteniz olduğunu da belirtmek isterim.

Ayla dedi ki...

Yeşim hanım inşallah daha çok sanatla ilgilenen bir toplum oluruz.Tiyatrolarda boş koltuklar görünce o kadar çok üzülüyorum ki. YAŞAR NE YAŞAR NE YAŞAMAZI DA seyredip sitemde yer vermek isterim.

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim her zaman beklerim.

Umar
www.umarturkoglu.com