Perşembe, Ağustos 28, 2014

Durunnn ben onun annesiyim

Muayene esnasında fotoğraf çekmeyi unutunca sonradan numaradan poz vermece çalışmamdan
 
Kaç gündür neyi yazmayı unuttum. Böyle bir şeyi nasıl unuturum. Konu tontalak olunca böyle bir olayı yazmamam şaşkınlık verici ya neyse.

Konu şu ki tontalağın kalıcı dişi geldi. Sorun şu ki, süt dişi düşmeden geldi. Hoş gelmiş sefa gelmiş de süt dişi maşallah öyle de sağlam ki kendisine bu aralar uğurlar olsun diyemeyeceğiz gibi.

Aslında çok telaş yapmadım.Yakın çevremden böyle bir olayı yakın zamanda duymuştum. Kendiliğinden zamanla düşecekmiş demişlerdi, çocuğum var ya aklımın bir köşesine hemen yazdım. Ha bir de şöyle dedim. Bizim başımıza böyle bir şey gelmez ama olsun fazla bilgiden zarar gelmez. Hay o son cümleyi aklımdan geçirmeseydim. Hayat yine gelmez dediğimi başımıza getirtti.

Bugün kendi doktorumu aradım, asistanı aradan alıp bakacak Eray'a dedi. Öğle tatilinde babasıyla gittik. Baktı, kontrol etti sonra bir şeyler hazırlamaya başladı. Ne yapıyorsunuz dedim en meraklı halimle. İki dişi de çekeceğim dedi.

Durunnnn bu dişi çekemezsiniz ben ben onun annesiyim

diye olayı Türk filmine bağlayacakken sadece durun bi durun lütfen bi durun dedim. Öyle telaş yaptım ki adam bile şaştı. Önce bir konuşalım dedim. Konuştuk yani ben sordum o cevapladı.

Soru: Doktorcum süt dişi düşmeden kalıcı diş gelirse süt dişini çekmek mi zorundayız?
Cevap: Yoo çekmek zorunda değiliz. Bekleyebiliriz de. Zaten kalıcı diş çıkarken süt dişini iter ve süt dişi bir süre sonra düşer.

Soru: Eeee o zaman Eray'ın dişini niye çekiyorsunuz? (az daha elimi belime koyup  cadı moduna geçecektim)
Cevap: Çünkü Eray'ın dişi çok zor düşer. Kalıcı dişin itmesi için biraz daha önde olması lazımdı Eray'ın ki arkada çok itemez zor düşer.

Soru: Diyelim ki bekledik bu Eray'ın diş sağlığında ve görüntü olarak bir bozukluğa yol açar mı?
Cevap: Açmaz

Soru: Yani tam olarak şunu sormak istiyorum çarpık, üst üste binmiş dişlere sebep olmaz değil mi?
Cevap: Bunu ne siz, ne biz şimdiden öngöremeyiz. Kaldı ki Eray'ın hem annesinin hem de babasının diş yapısından (bizim dişlerimizi iyi bilir) hem de çene-ağız darlığından %90 diyebilirim ileride tel takması gerekecek (bu dişlerin gelmesinden ötürü değil yani)

Soru: Ne diyorsunuz?
Cevap: 8-9 yaşında daha net bir şeyler söyleriz dediğim gibi bunları öngörmek önceden zor sadece tahmin şu an daha çok küçük.

Soru: Laylaylomm diye doktora gelen bir çocuk Eray. Şimdi iki alt dişi çekilirse korkar diye düşünüyorum. Acaba beklesek mi?
Cevap: Evet korkabilir böyle bir ihtimal var. İsterseniz Ocak ayına kadar bekleyelim düşmezse çekelim

Soru: Doktorcum son kez bir kere daha sorayım.Şimdi bu süt diş orada ya kalıcı diş de biraz daha arkada ya peki o nasıl gelecek ki oraya
Cevap: Süt dişi düşünce kalıcı diş yerine oturur sıkıntı olmaz

dedi demesine de hala aklımda soru işaretleri var. Acaba beklemekle hata mı ediyoruz. Çünkü normalde düşer ama Eray'ın ki zor düşer lafı aklımı kurcalıyor. Allah'ım insanın çocuğu adına karar vermek ne kadar zor. Başka doktora daha danışsam mı acaba?

Ben dişi çekilirse korkar, ay kuzum diye düşünüp durayım bizim küçük bey demez mi orada

-Eeeee dolgu yapılmayacak mı şimdi bana. Neden yapılmıyor yapılsın. Ne diyoruz efendim çocuğumun tuhaf olduğu doğrudur.

 
Tam konuşmayı sonlandıracakken aklıma bir şey takıldı.İyi de neden iki dişi birden çekeceksiniz bu arada. Tek diş yeterli değil mi? İkinci diş de yolda görmediniz mi? dedi. Bir baktım diş patlamak üzere. Ve diğer süt dişi de yerinden çok memnun gibi..

Çocuğumun sabırsız olduğu dişlerinden belli. Dişleri bile sıra beklemiyor ki :)


Not: İlk Diş Kontrolü 28/08/2014 -İlk kalıcı diş çıktı ikincisi de yolda

4 yorum:

mariposa dedi ki...

Benim kızımın da aynı şekilde oldu, arkadan 2 diş birden çıktı. Üst üste çok korkmuştum, hemen dişçiye götürdüm. Alttaki 2 dişi birden çektiler. Zamanla yeni dişler uygun yere geldi. Korkulacak bir durum yokmuş:)

Bir de tavsiye üzerine gittiğimiz dişçimiz okadar iyiydi ki bizim cadı ıh bile demedi. Güle oyanaya çıktık. Çocuk dişçisi acaip bişeymiş, kuzumu okadar güzel ikna etti ki anlatamam.

Sonuç olarak çekilmesi daha bile iyi oldu...

Ayla dedi ki...

Mariposa bu konuda ses verdiğin için çok teşekkür ederim. Kafam inanılmaz karışık. İnsanın çocuğu adına karar vermesi zor bir durum.

Bende internetten pedodontistlere bakıyordum yorumun geldi. Kendi doktorumuza götürdüm ama çocuk diş hekimi olmadığı için içime sinmedi. Bir doktora da danışacağım çektir derse çektireceğim bende.

deeptone dedi ki...

ama sen çok komiksin yaaa :)

Ayla dedi ki...

Deeptone sağolasın eskiden daha eğlenceli yazardım geri dönüş yaptığımdan beri bulamıyorum o çoşkuyu