Pazartesi, Kasım 26, 2007

Patlıcanlı Börek



Cumartesi günü işten 17.00 de çıkınca eşimle birlikte alışveriş yapıp hemen eve geldik. Kayınvalidemlere gideceğimiz için iki çeşit börek yapmaya karar verdim. Patlıcanlı börek bunlardan biriydi. Eşimde sağolsun o kadar yardımcı oldu ki, zaten mutfak konusunda çok becerikli. Patlıcanın iç harcını hazırladıktan sonra kısa sürede böreği hazır ettik. Ben yufkaları yağladım, eşim katlayıp kesti, ben iç harcı koydum, eşim bohça şeklini verip tepsiye dizdi ben de yumurtaları sürüp çörek otuyla süsleyip doğruca fırına verdim. Börekler o kadar çok kabardı ki mutluluktan uçtum, tadını sorarsınız gayet lezzetliydi. Burçin hanımın sitesinde tarif var ama ben buraya da yazmak istiyorum.

20 adet börek için

5 adet yufka
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı süt
1 yumurta

İç harcı için
3 adet patlıcan( ben dört orta boy patlıcan kullandım)
2 adet çarliston biber( ben kullanmadım
2 adet domates
1 adet soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
Tuz, karabiber (orjinal tarifte yok ben kendim kullandım)

Üzerine sürmek için
2 yumurtanın sarısı
Susam, çörek otu



Harç için patlıcanları alacalı soyup(ben tamamen soydum) küp küp doğrayarak tuzlu suda bekletin. Yemeklik doğradığımız soğanları sıvıyağda kavurun. Sırasıyla ince doğradığımız biberleri, küp doğranmış domatesler ve patlıcanları ekleyip kavurun. 1/2 su bardağı sıcak su dökerek tuzunu ekleyip 10 dakika suyunu çekene kadar pişirin. Yufkalardan her birini açıp tüm yüzeye çırpılmış yağ, süt ve yumurta karışımını bir fırça yardımıyla sürün. Önce karşılıklı iki kenarı katlayıp kuru kalan kısımlara tekrar karışımdan sürün. Sonra diğer kenarları da katlayıp 30-35 cm büyüklüğünde kare elde edin. Büyük kareyi dört eşit parçaya bölüp 4 tane daha küçük kare elde ederek orta kısımlarına patlıcanlı harçtan koyup bohça şeklinde kapatın. Bohçalarımızı fırın tepsisine yerleştirip üzerlerine yumurta sarısı sürerek susam ve çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 170˚C’de fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun

2 yorum:

Yunkabu dedi ki...

Patlicanli pogaca denemesinden sonra borekte patlicani sevdigime karar vermis bulunuyorum. Eminim cok guzel olmustur. Ellerine saglik Hanimignecim.

Ayla dedi ki...

Teşekkür ederim fulya,patlıcan hamura çok yakışıyor. Ama erolla poğaçası mı böreği mi diye konuştuğumuzda kesinlikle tercihimiz poğaça olmuştu.